Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Захванете си желания сорт грозде по най-лесния начин чрез резници

Захванете си желания сорт грозде по най-лесния начин чрез резници

Захванете си желания сорт грозде по най-лесния начин чрез резници - изображение

Най-лесният и ефективен начин за разсаждане на лозите е чрез резници.

Качествен посадъчен материал от желания сорт грозде може да си закупите или да си произведете сами.

Ето какво трябва да направите, ако решите да сами да размножите лозите в градината си.

1. Отрежете пръчка с диаметър около 1 сантиметър от средната част на издънка на лозата. Обикновено се избира участък с три възела, но някои сортове могат да се размножават и чрез резници с два възела. Правете срезовете с лозарска ножица или много остър нож, така че да не допускате смачкване на пръчките.

2. След отрязване на резниците ги натопете във вода и ги съхранявайте за 2 дни на хладно и тъмно място, като например мазе. Може и да ги заровите в мокър пясък на 30-40 сантиметра дълбочина.

3. След като ги изкарате от мазето, промийте резниците против мухъл в слаб разтвор на калиев перманганат (леко розов на цвят).

4. След това, за да ги подготвите за покълване, трябва да ги напоите с вода, която ще активира метаболитните процеси. Направете го по следния начин: долната част на стъблото отрежете диагонално под възела, а в горната част просто подновете разреза. Потопете пръчките изцяло във вода.

Накисването трае около 2 дни. Ще проверите дали са достатъчно напоени по лесен начин. Когато натиснете върху дадена точка, трябва да видите показващата се от там вода, което ще рече, че резницата е готова за покълване.

Запомнете, че ако мястото на разреза е зелено, пръчката е жива и може да покълне. Черният разрез показва, че резницата е мъртва и безполезно да я използвате.

5. За да ускорите покълването, с остър нож внимателно направете няколко драскотини по повърхността на долния край на всяка пръчка.

6. Долната част на готовите резници трябва да завиете във влажна кърпа и найлоново фолио, така че влагата да се задържи в зоната на образуване на корени.

Накрая стегнете "превръзката", за да предотвратите изпаряването на вода и изсъхването на кърпата. Върха на резниците също може да покриете с влажна кърпа и найлонов плик, но този път "превръзката" трябва да бъде леко отворена за достъп на въздух.

7. След това сложете подготвените резници на перваза на прозореца, като ги насочите с горната част към стъклото. Долната част, където се очаква образуването на коренова система, трябва да бъде над радиатор, така че температурата в зоната на корените да е приблизително 26 ºC. След 12 дни отпуснете връзката, навлажнете кърпата и отново я стегнете.

Първите коренчета трябва да се появят приблизително на 20-я ден.

Вкоренените резници може да засадите в съд, пълен с почва.

Още по темата:

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноПсихологияРецептиХрани и ястияДиетиБотаникаОбразованиеСоциални грижиНормативни актовеИсторияАлт. медицина