За готвене, печене или в салати употребявайте само "добри" мазнини

Ненаситените мазнини (поли- и моно-) често се наричат "добри" мазнини, защото малки количества от тях всъщност помагат за намаляване на нивото на холестерол в кръвта. Ето кои продукти можем да консумираме, за да се сдобием с тях:
- рапично олио;
- царевично олио;
- зехтин;
- фъстъчено масло;
- добре рафинирано шафранено олио;
- сусамено олио;
- соево олио.
Дори и да са растителни, все пак не бива да се прекалява и с тези мазнини. Препоръчително е употребата им за готвене, печене или в салати да не надвишава от 5 до 8 чаени лъжички на ден. За да си спестите мазнината при печене, използвайте съдове с незалепващо покритие.
Коментари към За готвене, печене или в салати употребявайте само "добри" мазнини