Начало Съвети Здраво тяло За детето Избягвайте тези 10 родителски грешки

Избягвайте тези 10 родителски грешки

Избягвайте тези 10 родителски грешки - изображение

Всички родители искат техните деца да имат възможно най-добър живот. Много от тях работят, за да могат да купят нови играчки на малчуганите. Други са строги, защото искат синовете и дъщерите им да бъдат дисциплинирани и целенасочени. А трети дават на децата избор и ги учат сами да взимат решения. Всяко семейство има свои собствени начини на възпитание, но съществува едно общо нещо, което всички родители притежават: когато погледнат назад, искат да поправят някои от грешките, допуснати в миналото.

Сигурни сме, че първите години от детския живот са вълшебно време, което трябва да носи наслада. Защото в бъдеще може да съжалявате за някои изгубени възможности. Така че, разгледайте нещата, за които много родители съжаляват, за да не повтаряте едни и същи грешки.

1. Те не се наслаждават на комуникацията със своите деца

Малкото дете, което расте сравнително бързо от бебе до самостоятелен човек, има нужда от постоянен контакт с възрастни. Но истината е, че родителите също се нуждаят от тази комуникация. Да, те имат по-малко свободно време и е хубаво, когато майката прави нещо, докато детето играе. Но ако това се превърне в навик, изведнъж може да забележите, че малчуганът вече е пораснал и води свой собствен живот.

Няма как да върнете времето назад, затова се опитайте да бъдете близо до вашето дете не само физически, но и психически. Насладете се на всеки момент, който прекарвате заедно.

2. Те не прегръщат достатъчно често своите деца

Учените са доказали, че прегръдките са важни за здравето (както за моралното, така и за физическото). Има много очевидни причини, но вероятно ще се съгласите, че е хубаво да прегърнете вашето собствено дете. Понякога родителите не правят това по различни причини и повечето от тях са заблудени или остарели (както със съветите, които дават на майките: "Не го дръж прекалено дълго, ще свикне с това...").

С течение на времето детето ще порасне и няма да ви позволи да го прегърнете. Така че, наслаждавайте се на тези моменти, докато още можете.

3. Те не правят достатъчно снимки и видеоклипове

Разбира се, нищо лошо няма да се случи, ако не правите снимки. Това няма да окаже влияние върху психическото и физическото здраве на детето. Нито върху неговите морални качества. Но има голяма вероятност в бъдеще да запомните някои от най-ценните моменти в живота си и да споделите тези емоции с вашите възрастни деца. Много родители съжаляват, че не са използвали камера, когато е трябвало.

Никога няма да гледате запис на шоу с фойерверки, но определено ще искате да видите (повече от веднъж) първите стъпки, които прави вашето бебе. А фотоалбумите (въпреки че разполагаме с всички модерни технологии и устройства в наши дни) все още са най-добрият и най-надеждният начин за запазване на красивите моменти.

4. Те не записват първите думи на детето

Това са само хубави спомени. Лесно може да живеете без тях, но е по-хубаво да ги имате.

5. Те не обръщат достатъчно внимание на детското творчество

Не казваме, че ако обръщате внимание на творчеството на детето, то определено ще стане велик художник или музикант. Първо, ако го включите в много различни дейности, може да разберете какво го интересува и в какво е добро. След това да работите върху развитието на неговите силни страни. Второ, всеки вид дейност, например четенето на глас или играта с играчки, развива неговия речник, въображение и интелигентност. И накрая, вие създавате силна връзка между вас и вашето дете. И това е достатъчно добра причина да правите заедно различни неща.

Опитните родители често съжаляват, че не са забелязали таланта на своите деца, въпреки че някои способности могат да бъдат открити в най-ранна детска възраст. Предложете на вашето дете да използва различни играчки и да чете възможно най-много.

6. Те са прекалено строги

Едно е да смъмрите някого за нещо лошо, което е направил и съвсем друго да го критикувате без причина. Има общо схващане, че колкото по-високи са очакванията на родителите, толкова по-успешни стават децата. Но в действителност може да постигнете обратен ефект: поведенчески проблеми и дори такива, свързани с развитието. И разбира се, един от най-неприятните недостатъци е лошата връзка с детето.

Наказанията за слаба оценка са вредни - те могат да намалят общия успех в училище. Накажете и наградете децата за неща, които наистина имат значение. Двойка или счупена чаша никога не са правили някого нещастен.

7. Те не взимат предвид мнението на своите деца

Има нещо в броя на случаите, в които сте чували фрази като "Ти си твърде млад, за да решиш" или "Възрастните знаят по-добре" и фактът, че е неприятно да чуете нещо подобно. Но накърняването на вашия/вашата син/дъщеря не е най-лошото, което се случва в този случай. Децата, чието мнение често се пренебрегва, могат да станат несигурни. В това всъщност има логика: как може да знаете какво искате от живота, ако винаги има някой, който взема всички решения вместо вас?

Позволете на детето да избере и да изрази своето собствено мнение. По-добре е да обсъдите неговите желание и да му обясните нещата, отколкото да го игнорирате и ограничавате.

8. Те не правят своите деца достатъчно щастливи

Хубавите спомени на вашето дете са най-ценните неща, които никой не може да му отнеме. Нещо повече, кратките ваканции могат да се превърнат в по-големи постижения по-късно: ако едно дете расте в здравословна атмосфера и трупа много преживявания, това означава, че се развива активно. Щастливите деца се адаптират по-лесно към живота на възрастните хора и създават нови взаимоотношения.

Родителите често си спомнят с носталгия времето, прекарано с техните деца. Така че, наслаждавайте се и помислете за това как да направите ежедневието си по-интересно. Уверете се, че вашето дете има възможно най-много щастливи моменти в своя живот.

9. Те често следват съветите на някой друг

Има хора, които обичат да дават съвети, дори да са неподходящи и младите майки често ги слушат. Когато видите тези "експерти", ще получите доста информация относно това как да обличате, хранете и образовате вашето дете. Но истината е, че вие сте родител и знаете по-добре от всеки друг кое е добро за него и кое не. Разбира се, може да слушате тези съвети, но това не означава, че трябва да ги следвате.

И още нещо, не позволявайте на непознати да казват на вашето дете, че е непослушно. Винаги трябва да заемате неговата страна и да го подкрепяте. Когато има нужда от подкрепа, то ще знае, че може да разчита на вас.

10. Те не са с децата си в най-важния момент от техния живот

Някои неща, които изглеждат маловажни за възрастните, могат да бъдат доста значими за децата. И всички хора (особено малчуганите) трябва да разполагат с някой близо до себе си в подобен момент. Дори да изглежда, че имате основателна причина да напуснете рождения ден на вашето дете, опитайте да не го правите. В бъдеще може да съжалявате, когато осъзнаете колко важни събития сте пропуснали.

Изберете време за украса на коледната елха, отидете на театър или посетете баба. Всички тези неща са важни. И когато децата пораснат, вие ще се радвате, че не сте пропуснали тези моменти.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиЛайфстайлСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеСпециалистиСпортРецептиХранене при...ТестовеИсторияАлт. медицинаЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника