Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Избягвайте употребата на пластмаса по 4 причини

Избягвайте употребата на пластмаса по 4 причини

Избягвайте употребата на пластмаса по 4 причини - изображение

Факт е, че ежедневието ни до голяма степен е обвързано с употребата на пластмаса. Всъщност тя е навсякъде около нас – шишета, чаши, торбички, прибори и кутии за храна. Но може би е добре да преосмислим употребата на тези продукти, защото крият някои сериозни рискове за здравето.

Пластмасата е един от основните замърсители на околната среда, а напоследък все по-често се говори за ефекта й върху морската фауна. Освен това тя има редица отрицателни последици върху човешкия организъм. Ето 4 причини, поради които е добре да ограничим употребата на пластмасови контейнери за храни и напитки.

Пластмасови шишета

1. Отделяне на микрочастици и газове

Шишетата отделят микропластмаса, която попада в напитките. Изследване на 259 пластмасови бутилки за вода от 9 различни страни показва, че 93% от тях отделят микрочастици. Водата в шишетата съдържала двойно повече замърсители от чешмяната вода.

Освен това този тип бутилки отделят метан и етилен, когато са изложени на слънчева светлина. Това води до увеличаване на парниковите газове в атмосферата, което допринася за глобалното затопляне.

Бутилка на слънце2. Филтрация на химикали в храната

Затоплянето на хранителни продукти в пластмасови съдове не е препоръчително, защото при висока температура те лесно отделят вредни вещества. Същото важи за горещите напитки в пластмасови чаши и шишетата с вода, оставени на слънчева светлина. Избягвайте да излагате такива изделия на високи температури. Някои от вредните съставки в пластмасата са:

  • Бисфенол А (BPA): Това е съединение, което при попадане в организма взаимодейства с естрогенните рецептори, водейки до различни ендокринни смущения. То може да допринесе за проблеми като безплодие, ранен пубертет, туморни образувания и поликистозни яйчници.
  • Фталати: Те се използват за повече гъвкавост на пластмасата, но определено не са полезни за здравето. Изследвания сочат, че присъствието им в околната среда има негативно влияние върху репродуктивните способности и структурата на спермата.

Пластмасови кутии

3. Последици за природата

Пластмасата е био неразградим материал, който се разпада в продължение на стотици години. Тя замърсява почвата, въздуха и водната среда. Повече от 8 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в океана, съставлявайки 90% от боклука във водата. По тази причина хиляди водни бозайници и птици умират, а до 2050 пластмасата може да е повече от рибите.

Друг доклад сочи, че само 9-10% процента от пластмасата се рециклира, а над 60% от нея попада в природата под една или друга форма.

Пластмасови отпадъци

4. Промени

За да се погрижим за здравето си и околната среда, е добре да ограничим употребата на пластмасови изделия. Заменете ги с контейнери от други материали и при възможност използвайте пособия за многократна употреба.


Редактор: Гергана Стоева
Източници: curejoy.com / greenerstate.com / rd.com
Снимки: kohls.com / waste360.com / sheknows.com / ueat.utoronto.ca / upakovano.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСоциални грижиСнимкиНормативни актовеИсторияРецептиПроизводители