Използвайте 8 трика за приготвяне на здравословно кафе
Представете си, че закъснявате за работа, но успявате да вземете едно малко капучино преди първата работна среща. Изведнъж става обяд и вашият корем започва да къркори. Осъзнавате, че сте пропуснали закуската! Консумацията на кафе предоставя много ползи за здравето, но може да потисне апетита и да се използва като заместител на храна, което не е добре. Как да направите тази напитка по-здравословна, без да губите апетит и да обърквате метаболизма? Да видим.
1. Избягвайте изкуствени подсладители и рафинирана захар
Може да изглежда очевидно, но кафето е полезно за здравето. Всъщност, то става вредно, когато към него се добави захар. Много популярни варианти на кофеиновата напитка са пълни с изкуствени подсладители и рафинирана захар. Например, Iced Caramel Macchiato съдържа 34 грама от нея, а White Chocolate Mocha - цели 49 грама.
Захарта съдържа голямо количество фруктоза, която може да доведе до развитие на някои заболявания като диабет и затлъстяване. Ако не харесвате вкуса на горчиво кафе, тогава използвайте естествен подсладител като стевия.
2. Обърнете внимание на качеството, а не количеството
Качеството на кафето може да варира. То зависи от начина на обработка, отглеждане и печене на зърната. В много случаи, заради нуждата на масово производство и факта, че кафееното дърво се нуждае от 5 години, за да порасне и да започне да дава плод, някои фермери пръскат растенията със синтетични пестициди и други химикали. Но те не са предназначени за човешка консумация.
Тези химикали ускоряват периода за растеж на всяко дърво и предизвикват редица противоречия относно дългосрочните последици върху човешкото здраве. Ако се притеснявате, че кафето може да съдържа пестициди, снабдете се с органично, което се продава на зърна и произлиза от качествена марка.
3. Добавете малко канела
Канелата е много полезна подправка. Тя придава интересен вкус и аромат на кафето. Изследванията показват, че помага за понижаване на кръвната захар и холестерола. Освен това, съдържа редица антиоксиданти, които предпазват тялото от вредното влияние на свободните радикали.
В допълнение, подправката може да сведе до минимум риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително холестерол, триглицериди и кръвно налягане. Затова, ако искате да овкусите кафето с канела, една щипка може да свърши чудесна работа.
4. Добавете малко какао
Какаото, също като канелата, е богато на антиоксиданти и осигурява много ползи за здравето, включително такива, свързани с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, то помага за редуциране на теглото, като заедно с това подобрява митохондриалната биогенеза и предоставя невронна защита.
Според Националния институт по здравеопазване, какаото насърчава познавателните способности и позитивното настроение. Добавете щипка от него към кофеиновата напитка, за да я направите по-вкусна и по-ароматна.
5. Избягвайте да пиете прекалено много кафе
Както вече споменахме, консумацията на кафе е полезна за нашите органи. Въпреки това, прекомерното количество може да доведе до редица здравословни проблеми, включително тревожност, замаяност, безсъние и пристрастяване (изграждате толерантност към напитката и вместо една, има нужда от три чаши, за да се събудите).
Консумацията на кафе е пряко свързана с балансирането на ползите и рисковете. Винаги се вслушвайте във вашето тяло, защото то знае най-добре.
6. Не приемайте кофеин преди 14:00
Кофеинът превръща кафето в една от най-популярните напитки по света. Той представлява естествен стимулант, който предоставя енергия на ума и тялото. Консумацията на кафе късно следобед може да окаже негативно влияние върху съня и да доведе до редица здравословни проблеми.
Поради тази причина, ако трябва да пиете кафе след 14:00 часа следобед, по-добре да изберете безкофеиново или чаша черен чай, който съдържа по-малко кофеин, но все пак предоставя енергия.
7. Избягвайте да добавяте изкуствена сметана
Много хора добавят сметана към своето кафе. Тя се разделя на два вида - нискомаслена или пълномаслена. Нискомаслената сметана е силно преработена и съдържа съмнителни съставки, докато пълномаслената е много по-полезна за здравето. Ето защо може да я използвате като средство за подправяне на кафето.
8. Запарете кафето с хартия
Запареното кафе съдържа кафестол. Тази дитерпеноидна молекула служи като естествено средство за повишаване на холестерола в кръвта. Използването на хартиен филтър за приготвянето на кафе намалява количеството на кафестол, като заедно с това позволява на кофеина и всички антиоксиданти да преминат през него.
По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: lifehack.org
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОПТИАТ СКРАБ ОТ КАФЕ "МОЩНА МЕНТА" 90 гр.
ЛИНГЖИ КАФЕ 3 В 1 1 кг DXN
Безплатна доставка за България!ЛИНГЖИ ЧЕРНО КАФЕ сашета * 20 DXN
ГРИЙНЛАБ СКИНИ КОФИ РАЗТВОРИМО КАФЕ АРАБИКА С КОКОСОВА СМЕТАНА И МАЛИНОВИ КЕТОНИ 100 г
НовЦИКОРИЯ С ДИВА ШИПКА прах 100 г ЗДРАВНИЦА
КАФЕ МАШИНА ЗА ЕСПРЕСО И КАПУЧИНО ADLER RED
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Бодлив залист, Месарска метла, Миши чемшир, Миши трън, Самодивски чемшир, Див чемшир
- Кафе по време на бременност – безопасно или противопоказно
- Умерено количество кафе през бременността не води до хиперактивност при децата
- Как да си захванем кафеено дръвче от 1 зрънце кафе?
- Кафе-арабско
- Кафе с чесън, мед и лимон
- Здравословните ползи от кафето
- Кърмене и кафе - влияе ли кофеинът на бебето
- Kopi Luwak: най-скъпото кафе в света!
- Млечен коктейл с кафе, мед и сладолед
Коментари към Използвайте 8 трика за приготвяне на здравословно кафе