Защо не трябва да пием кафе на гладно

Кафето сутрин е удоволствие за едни и задължителен ритуал за събуждане за други. То има приятен аромат, зарежда ни с енергия и е източник на антиоксиданти. Но напитката е обект на дългогодишни изследвания относно механизма си на действие върху човека. Полярни са мненията на учените относно това дали кафето е вредно, или полезно за организма.
Полезно или вредно е кафето сутрин
Приемът на умерено количество кофеин, който е една от основните съставки в кафето, стимулира мозъчната дейност, повишава работоспособността и е богат източник на антиоксиданти.
Самият кофеин представлява конкурентен инхибитор на аденозина, чието потискане води до повишаване нивото на невротрансмитерите допамин, адреналин, норадреналин, серотонин. Именно те стимулират, повишават се сърдечната честота и кръвното налягане, а серотонинът обуславя позитивни промени в настроението.
На ниво стомах кофеинът стимулира производството на солна киселина и повишава киселинността на стомашния сок.
Кафето на гладно дразни стомаха и води до образуване на киселини
За да се възползваме максимално от полезните свойства на кафето, е препоръчително да не го приемаме на гладно, защото може да раздразни стомаха. От своя страна, това води до подуване и киселини.
„Кофеинът предизвиква релаксация на долния езофагеален сфинктер, което обуславя връщането на стомашно съдържимо към хранопровода – един от рисковите фактори за възникване на рефлуксна болест – хронично рецидивиращо заболяване, чиито основни симптоми са парене зад гръдната кост и кисели регургитации (лекарства при стомашни киселини). Обобщените резултати от изследванията върху кафето показват, че при него важи правилото "полезно в разумни количества", обяснява гастроентерологът д-р Ивелина Банкова.
Освен това, приета на гладно, напитката повишава нивата на кортизол, познат и като хормон на стреса. А нарушените му нива оказват неблагоприятен ефект върху организма.
Как да намалим образуването на киселини след прием на кафе
За да предотвратите или за да намалите максимално неблагоприятния ефект от кафето върху чревната микрофлора, обърнете внимание на няколко важни момента.
Закуската
Преди да пиете кафе сутрин, хапнете. Закуската да е богата на протеини и фибри. Количеството е по ваш избор, важно е кафето да не се приема на празен стомах.
>>> Кафето подпомага добрия метаболизъм, ако се пие след закуската
Начинът на приготвяне
Начинът на приготвяне на напитката също оказва влияние върху киселинността й. За да намалите вредния ефект, преди да сварите смляното кафе, го накиснете във вода (студена или на стайна температура вода) за 12-24 часа.
Процесът намалява агресивното въздействие на кафето върху чревната флора и благоприятства за по-малко киселинно натрупване.
Ако предпочитате шварц кафе, при приготвянето му използвайте хартиен филтър вместо метален. Това се отразява на киселинността.
Видът на кафето
От значение е и видът кафе, който пиете. Тъмното печено кафе например е по-изчистено от светлото откъм съединения, които дразнят стомаха и не се произвеждат допълнителни киселини. Затова, ако имате избор, заложете на тъмните печени видове кафе.
Добавките
За да намалите агресивното действие на кафето върху стомаха, може да добавите малко прясно мляко или сметана в ободряващата напитка. Препоръчително е тези добавки да бъдат обезмаслени или с ниска масленост.
Добре е да приемате кафето с чаша вода.
Алтернативно кафе от гъби и цикория
Все по-популярни стават растенията, от които се приготвят алтернативи на кафето. Такава са например цикорията и гъбите – доказателство, че всичко ново е добре забравено старо...
Кафе от цикория
Цикорията се използва за приготвяне на кафе от около 200 години. Необходими са корените на растението, които се изпичат, след което се смилат и се варят. Приятната на вкус освежаваща течност не води до подуване и не причинява стомашно неразположение.
Кафе от гъби
Кафето, направено от гъби, става популярно във Финландия по времето на Втората световна война, когато трудно се намирало достатъчно количество кафени зърна. Обикновено те са се смесвали с лечебни гъби (Чага, Рейши и други). Готовата напитка е с ниско съдържание на кофеин, полезна е за сърцето и щади стомаха.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛГОРАЛ таблетки * 36
НУРС БИЛКОВА ПАСТА ПРИ ЯЗВА НА СТОМАХА С РОЖКОВА МЕЛАСА И ГОРЧИВ ПЪПЕШ 400 г
СТОПАЦИД таблетки * 20 ПАНАЦЕЯ
МАЙ РИАЛ УЕЙ ХИПЕРАЦИД ТАЙД ПЛЮС ПРИ ГАСТРИТ С ПОВИШЕНА КИСЕЛИННОСТ капсули * 30
РЕФАЛГИН сироп 150 мл НАТУРФАРМА
ПРАНАРОМ БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ СЛАДЪК ПОРТОКАЛ 10 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Домашни средства и методи облекчаващи киселинен рефлукс
- Бронираното кафе - наистина ли помага на отслабването
- Лечение на гастрит
- Инхибитори на протонната помпа
- Използвайте утайка от кафе за подхранване на доматите
- Антиациди при киселинен рефлукс (киселини)
- Бодлив залист, Месарска метла, Миши чемшир, Миши трън, Самодивски чемшир, Див чемшир
- Избягване на киселинни храни
- Омепразол
- Гастроезофагеален рефлукс (рефлуксна болест, киселини, киселинен рефлукс, ГЕРБ)
Коментари към Защо не трябва да пием кафе на гладно