Начало Съвети Здрав дух Общуване Използвайте 9 психологически трика, за да бъдете успешни

Използвайте 9 психологически трика, за да бъдете успешни

Използвайте 9 психологически трика, за да бъдете успешни   - изображение

В живота има доста проблеми, които бихме искали да разрешим само с натискането на един вълшебен бутон. За съжаление, такова нещо няма. Но има някои психологически трика, способни да помогнат за справяне с трудни ситуации, определяне на взаимоотношенията с останалите хора и намиране на спокойствие.

Представяме ви тайните, които може да започнете да използвате във вашето ежедневие веднага след като прочетете тази статия. Те със сигурност ще направят живота ви по-лесен.

1. Ако искате да имате подкрепата от някого в бъдеще, помолете го за малка услуга днес

Преди години Бенджамин Франклин се опитва да спечели доверието на човек, който не го харесва. Последният има огромна библиотека и може да окаже влияние върху политическата кариера на бъдещия президент. Франклин пише любезно писмо, в което моли този човек за услуга - да му предостави рядка книга за няколко дни. Тя се изпраща незабавно. Скоро след това известният политик я връща с благодарствена бележка. Следващият път, когато се срещат, любителят на книги и Бенджамин Франклин стават приятели.

Както политикът пише в своята автобиография по-късно, "някой, който веднъж е направил нещо хубаво за вас, е много вероятно да ви помогне отново по-късно". Това е смисълът на ефекта. Как може да го използвате?

Може да помолите човек, който едва познавате за малка услуга. Например, поискайте химикал или молив назаем. След това шансовете този човек да направи нещо значимо за вас са по-високи. И ако някой колега не ви харесва, може да поискате неговото мнение относно важен въпрос. Това ще бъде добра основа за вашите бъдещи взаимоотношения.

2. Използвайте само една дума, за да разберете дали някой ви харесва или не
Няма нужда да задавате директен въпрос, за да разберете дали някой ви харесва или не. Всичко, което трябва да направите, е да изберете специфична дума и всеки път, когато човека я каже, да кимате и да се усмихвате. Ако той ви харесва, ще започне да използва тази дума по-често.

3. Дъвчете дъвка, за да се успокоите

Според научните изследвания този процес намалява нивата на кортизол (хормон на стреса) драстично. Има няколко възможни обяснения за това. Едно от тях е, че кръвта нахлува в главата и ставаме по-спокойни. Друго гласи, че това е заради приятните емоции, свързани с храната и дъвченето, които ни правят по-щастливи и по-спокойни.

Освен това дъвката може да ни разсея и отърве от лошите навици като хранене по време на стрес и гризене на ноктите.

4. Споделете тайна с някого, за да укрепите вашите взаимоотношения
Най-добрият начин да спечелите доверието на някого е да споделите вашата тайна с него. Разбира се, не трябва да казвате нещо важно, особено ако целта ви е просто да изградите добри взаимоотношения. Хубаво е да кажете на човека, че му вярвате и че смятате, че трябва да знае нещо. По този начин може да почувства, че сте свързани чрез нещо значимо.

5. Предложете на някого две възможности, за да получите това, което искате

Ако имате нужда някой да избере или направи нещо, което не иска, просто му задайте правилния въпрос. Не го питайте дали ще го направи или не. Вместо това му предложете две опции.

Например, трябва да получите доклад от вашия колега. Не го питайте дали ще го напише или не, а кога може да ви го даде: утре или след няколко дни.

По този начин хората усещат, че са значими и печелят илюзия за контрол над ситуацията.

6. Направете грешка, за да станете по-атрактивни
Често се опитваме да избегнем грешки, защото се страхуваме да не ни се присмеят. Въпреки това, тези малки пропуски може да ни направят по-атрактивни в очите на останалите. Грешките отличават обикновените хора от перфектните. Последните са страховити и нехаресвани.

Другите хора не се страхуват да допуснат грешки във ваше присъствие. Това ги прави по-мили и по-спокойни. И ако те също са способни да посочат вашите грешки, дори могат да се почувстват по-добре и да не им се разсърдите. Първо, вие самите го правите и второ - печелите тяхното доверие.

Но не прекалявайте. В противен случай може да започнат да се съмняват в това, което правите.

7. Ако има прилика между вас и другите хора, те ще ви харесат повече

Повечето хора знаят за огледалните жестове. Въпреки това, може да постигнете голям ефект, ако отбележите вербално приликите между вас и останалите.

Просто помислите за чужденците, които срещат свои сънародници в други държави. Или колко е приятно да разберете, че някой, с когото току-що сте се запознали, е учил във вашето училище. Ние имаме тенденцията да харесваме хора като нас.

8. Правете комплименти всеки ден
Правете комплименти и казвайте хубави неща на хората всеки ден. Дори да сте в лошо настроение. Дори денят да е ужасен.

В началото може да бъде трудно. Но ще свикнете и няма да се налага да се "самонавивате" да изричате хубави думи. По този начин може да накарате другите да ви харесат.

Нещо повече, докато практикувате, може да кажете хубави неща не само на вашите колеги и приятели, но и на продавачи, сервитьори и шофьори. Тези думи карат хората да се чувстват по-добре и създават приятна атмосфера.

9. Не фокусирайте вниманието върху себе си твърде много

Свикнали сме да фокусираме вниманието върху себе си и затова, когато не изглеждаме добре сутрин, смятаме, че всички го забелязват. Но не е така.

Това се нарича "ефекта на прожектора". Ние оценяваме твърде високо значението на нашите действия и външен вид за останалите хора.

Но помислете за времето, когато сте извън града. Склонни сте да носите удобни дрехи, не прекарвате часове пред огледалото и ядете каквото си искате. Другите хора ви виждат, мислят, че това е нормално и не обръщат внимание на вашето облекло или действия. Така че, опитайте се да запазите този опит и спокойните и комфортни чувства в съзнанието всеки ден.

Какви психологически трикове използвате във вашето ежедневие?

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thirstyaffiliates.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения