Начало Съвети Здраво тяло За детето Открийте 18 признака, които да ви помогнат да разберете по-добре вашето бебе

Открийте 18 признака, които да ви помогнат да разберете по-добре вашето бебе

Открийте 18 признака, които да ви помогнат да разберете по-добре вашето бебе - изображение

Когато бебето е прекалено малко, родителите са склонни да се притесняват за неговото здраве и благосъстояние. Те се опитват да предположат какво иска и какво е това, което му причинява дискомфорт. Но как да разберат своите деца, без да използват думи? Експертите представят 3 основни метода, които да помогнат в комуникацията между възрастни и новородени.

Докато родителите се учат да разбира и интерпретират индивидуалните признаци на своите бебета, ние започваме да се интересуваме от някои общи правила, използвани за разграничаване на техните нужди.

1. Начинът, по който плачат

Бебешки плач

Гладът е основният начин, по който бебето изразява своите нужди пред първите 4 месеца от живота си. Но как родителите да разберат дали плаче заради глад, болка или нещо друго?

 • Силен плач. Бебето е само дълго време и иска неговите родители да му обърнат внимание. То плаче 5-6 секунди, след което спира 20 секунди, сякаш очаква резултати. Ако родителите не реагират, цикълът се повтаря още няколко пъти, докато плачът стане непрекъснат.
 • Плач, породен от глад. Обикновено започва със силен плач и, ако бебето не е взимано или хранено, дори става истеричен. Също така новороденото може да продължи да върти глава, издавайки мляскащи звуци с уста.
 • Плач, породен от болка. Този плач е силен, постоянен и монотонен. Той е съпроводен от истерични изблици, които показват, че болката се увеличава. Въпреки това, ако бебето не е болно, неговият плач може да бъде монотонен, но тих, защото няма достатъчно сила да издава силни звуци.
 • Плач, породен от физиологични процеси. Дори газовете, уринирането и дефекацията могат да причинят дискомфорт при бебетата. Този вид плач прилича на пискане и хленчене.
 • Плач, породен от сънливост. Когато бебето иска да заспи, но не може поради някаква причина, неговият плач звучи като сърдит хленч, последван от силен писък. Също така, новороденото може да търка своите очи и уши.
 • Плач, причинен от дискомфорт. Този плач е сърдит и непрекъснат. Той често е придружаван от безпокойство. Също така, бебето може да се извива и да маха с ръце. Това означава, че е време да проверите неговите пелени и да разберете дали не му е прекалено топло или студено.
 • И още нещо, малките бебета могат да плачат, когато искат да променят своята среда или когато са разочаровани или отегчени.

2. Звукът, който издават

Бебешки звуци

Австралийският педиатър Присила Дънстън изучава и изследва ранните детски звуци (при новородени до 3-4 месечна възраст) повече от 20 години. В нейните експерименти участват хиляди бебета от различни националности. Присила смята, че първичните рефлексни звуци са международни. След навършване на 4-месечна възраст бебето започва да ги издава, търсейки комуникация, свързана повече с физическите нужди.

Присила отваря собствено училище, в което учи младите родители да разбират своите бебета. Смята се, че способността за разпознаване на звуците навреме може да предотврати възникване на плач.

Речникът на основните звуци включва:

 • "Neh" - "Гладен съм!" Този звук се задейства чрез смукателния рефлекс. Той се издава, когато бебето избута своя език към небцето.
 • "Eh" - "Ще се оригна!" Този звук се образува, когато излишният въздух започва да излиза от бебешкия хранопровод и бебето рефлексивно се опитва да го освободи от устата.
 • "Owh" - "Спи ми се или съм уморен!" Бебето издава този звук чрез свиване на устни, преди да се прозее.
 • "Heh" - "Не ми е удобно!" Неприятните тактилни усещания принуждават бебето да се движи и да маха с ръце и крака. Всички тези движения допринасят за производството на съответния звук, особено когато бебешката уста е леко отворена.
 • "Eairh" - "Имам газове и ме боли коремчето!" Звуците, които издава се изкривяват и се превръщат в стон, когато бебето свива корем и издишва, докато се опитва да се отърве от болката.

3. Движенията, които прави

Бебешки движения

Езикът на тялото казва много за благосъстоянието на бебето:

 • Извиване на гърба. Бебетата под 2-месечна възраст често използват това движение, когато реагират на болка или колики. Ако новороденото извие своя гръб след хранене, значи е сито. Ако често забелязвате това движение по време на хранене, то може да бъде признак на киселинен рефлукс. Ако бебето е над 2-месечна възраст, извиването на гърба обикновено показва умора и лошо настроение.
 • Въртене на главата. Това действие успокоява бебето. То може да го направи, преди да заспи или когато е обкръжено от непознати хора.
 • Докосване на ушите. В повечето случаи, това движение показва, че бебето просто изследва своето тяло. Трябва да се консултирате с лекар, само ако е последвано от плач и често повтаряне.
 • Стискане на юмруци. Това е признак на глад. Ако успеете да го забележите навреме, може да предотвратите плач, причинен от чувство на апетит.
 • Повдигане на краката. Това е признак на колики и коремни болки. Бебето се опитва рефлексивно да облекчи болката.
 • Тласкане с ръце. Това движение означава, че бебето е изплашено. Силният звук, ярката светлина или внезапното събуждане могат да провокират подобен рефлекс. В този случай трябва да успокоите бебето.
Умора и уплаха при бебетата

Педиатрите препоръчват да говорите с вашето бебе колкото се може по-често като му обяснявате и показвате всичко в неговата среда, дори да изглежда така, сякаш не разбира нищо. Това ще му помогне да започне да комуникира с близките по-лесно, използвайки индивидуални звуци и жестове, а също така да се развива по-добре. Пожелаваме ви късмет и се надяваме да се разбирате чудесно помежду си.

Има ли нещо, което бихте добавили към този списък? Ще се радваме да го споделите с нас.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thoughtco.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиФизиологияТестовеБотаникаЛеченияСнимкиНовиниХранене при...Алт. медицинаИсторияОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиСпортСпециалистиПроизводители