Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Изпробвайте 6 неочаквано практични ползи на микровълновата

Изпробвайте 6 неочаквано практични ползи на микровълновата

Изпробвайте 6 неочаквано практични ползи на микровълновата - изображение

Свикнали сме да използваме микровълновата печка за бързо затопляне на ястия и напитки. А знаете ли, че има още много домакински задачи, с които този уред може помогне? Предлагаме ви 6 интересни приложения на микровълновата, които лесно спестяват време и усилия.

1. Почистване и дезинфекция
Може да използвате микровълновата, за да дезинфекцирате домакинските гъби или дъската за рязане. Поставете използвана гъба в купа с вода, малко оцет и лимонов сок и пуснете на висока температура за около минута. На същия принцип измийте дъската и я натъркайте с парче лимон, а после включете микровълновата за 60 секунди.
Гъби2. Печене на ядки и сушене на билки
За да постигнете страхотен аромат и приятна текстура на ядките, ги пуснете на висока температура за 15 секунди. Повторете процедурата няколко пъти докато ядките станат по ваш вкус.

Може да използвате микровълновата и за бързо изсушаване на пресни билки. Сложете няколко стръка между две хартиени кърпи и пуснете за 2-3 минути. След това билките са сухи и готови за употреба. Така се запазват повече от естествените растителни масла, придаващи аромата им.

3. Втечняване на мед
Ако медът ви се захароса и стане твърд, може да възвърнете предишната му форма като отворите буркана и го пуснете в печката за 30-60 секунди.

Мед

4. Лесно белене
Микровълновата помага бързо да се справите с плодове и зеленчуци с тънка обвивка (домати, праскови и др.), когато приготвяте супи и сладкиши. За целта печете до 5 минути, когато кожата започва леко да се набръчква.

Освен това може да използвате микровълновата за по-лесно белене на скилидки чесън. Поставете върху хартиена кърпа и пуснете за 10 секунди. По същия начин може да използвате и за царевица.

Лук

5. Рязане на лук без сълзи
За да избегнете дразненето на очите при рязане на лук, първо го пуснете в микровълновата за 30 секунди.

6. Възстановяване на втвърдения хляб
Поставете парчето или филийките, останали от хляба, във влажна кърпа и оставете в микровълновата за 10 секунди. Ако има нужда повторете процедурата, докато хляба поеме необходимата влага и възвърне текстурата си.
Хляб
Редактор: Гергана Стоева
Източници: lifehack.org / mentalfloss.com
Снимки: homequicks.com /thebigmansworld.com / thesouthafrican.com
sunbasket.com / kingarthurflour.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиРецептиЛюбопитноЛайфстайлСпортПсихологияХранене при...ИнтервютаФизиологияАлт. медицинаНовиниЛеченияТестовеСпециалистиДиети