Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Какво говорят очите за вашето здраве?

Какво говорят очите за вашето здраве?

Какво говорят очите за вашето здраве? - изображение

Стара поговорка твърди, че очите са прозорец към душата. Никой не знае откъде идва тази фраза, но въпреки това е сигурно, че очите могат да разкрият много за нас и нашето здравословно състояние. Ние решихме да споделим тези наблюдения с вас.

1. Ечемик на окото.


Ако някога сте имали ечемик на окото, вероятно знаете колко болезнен и дразнещ може да бъде той. Бучицата на клепача се появява в резултат от натрупване на мастни жлези и обикновено отшумява в рамките на няколко дни, но може да продължи, причинявайки сериозни неудобства. Ако един ечемик се появява често или остава в продължение на дълго време, това може да бъде симптом на карцином на мастните жлези. Ако забележите, че той не изчезва или се появява на едно и също място, е време да посетите лекар.

2. Загуба на вежди.


Съществуват много причини за загуба на вежди: стареене, стрес или хранителен дефицит. Алопеция ареата (гнездова плешивост) може да бъде друга причина, въпреки че това състояние засяга не повече от 0.1% от населението. Още по-правдоподобна причина за загубата на вежди е хипотиреоидизма - остър недостиг на хормони на щитовидната жлеза, което в крайни случаи води до загуба на коса. Така че, ако вашата коса намалява, е по-добре да посетите лекар и да проветите състоянието на щитовидната жлеза.

3. Замъглено зрение.


Много от нас прекарват часове пред компютъра у дома или на работното място, което може да причини изгаряне на очите или замъглено зрение. В днешно време тази ситуация се случва толкова често, че съществува специален термин в медицинската практика, описващ проблемите със зрението, свързани с продължителната употреба на компютър, мобилен телефон или електронни книги: "цифрово напрежение в очите" или "синдром на сухото око". Ако разпознавате тези симптоми, обсъдете с вашия лекар начините за решаване на проблема.

4. Слепи петна.


Винаги е плашещо да забележите сляпо петно във вашето зрение. Често това състояние може да причини мигрена, особено ако образът е придружен от искрящи точки или вълнообразни линии. Обикновено слепите петна вървят ръка за ръка с главоболието. Ако тези симптоми ви звучат добре познати, обадете се на вашия лекар, за да разберете причината за проблема.

5. Изпъкнали очи.


Всички имаме моменти, в които нашите очи сякаш ни предават. Ние ги търкаме, мигаме няколко пъти и образът става по-ясен. Ако постоянно изпитваме някакъв вид разширяване на очите, това може да бъде признак за свръхактивна щитовидна жлеза. Затрудненото затваряне на очите е един от симптомите, които могат да ги накарат да изглеждат изпъкнали. Това се забелязва при близо 30% от случаите. Така че, ако видите нещо подобно, е необходимо да се свържете с лекар.

6. Жълти очи.


Всеки ден прекарваме време, гледайки се в огледалото, затова е малко вероятно да пропуснем този проблем. Възрастните и новородените с неразвита чернодробна функция могат да се сблъскат с жълтеница. Друга причина за появата на това състояние са проблеми с жлъчния мехур и жлъчните пътища. Така че, ако забележите, че очите ви пожълтяват, не игнорирайте проблема, а незабавно намерете причината.

7. Замъглено зрение с диабет.


Хората с диабет трябва да обърнат специално внимание на своето здраве и зрението е едно от нещата, които да държат под око. Диабетната ретинопатия е състояние, причинено от увреждане на кръвоносните съдове във фоточувствителната ретинална тъкан. То може да бъде причина за замъглено зрение. Човек трябва да се отнася към този проблем сериозно. Ако забележите появата на следния симптом, е необходимо да се обърнете към специалист.

8. Нарушено или замъглено зрение, загуба на зрение.


Всяка промяна в зрението е тревожен сигнал, който изисква незабавен отговор. И ако забележите, че то е нарушено, замъглено или изчезва за момент, потърсете незабавна медицинска помощ, тъй като тези симптоми са едни от първите признаци на инсулт.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.entrepreneur.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноФизиологияМедицински изследвания