Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Какво разкрива видът на назалния секрет за вашето здраве

Какво разкрива видът на назалния секрет за вашето здраве

Какво разкрива видът на назалния секрет за вашето здраве - изображение

Откриването на точните симптоми помага за правилно диагностициране на грип и настинка. Всичко това е пряко свързано с цвета и вискозитета на назалния секрет. Той може да бъде ясен, лепкав и дори да отделя неприятна миризма. Подлагайки го на определен анализ, вие се сдобивате с възможността разберете какво не е наред с вашето здраве. Представяме ви няколко вида назален секрет и тяхното значение.

1. Ясен и течен

Имате ясен и течен секрет? Тогава всичко е наред. Този тип назален секрет ви помага да се отървете от праха и замърсителите. Той съдържа протеини и антитела, които се борят срещу вирусите и микробите, способни да навлязат в носната кухина. Но понякога това може да бъде признак на алергия, особено ако носа ви сърби и кихате.

2. Лепкав и плътен

Този вид назален секрет се смята за признак на хронична алергия. Той запушва носа и понякога причинява подуване на носните тъкани. Посещението при отоларинголог или алерголог може да помогне за решаване на проблема.

3. Бял

Той се появява при настинка. Загубата на влага в носа придава бял или "облачен" цвят на назалния секрет.

4. Жълт

По-добре да си вземете почивка и да започнете да приемате повече течности, ако забележите, че вашият назален секрет е станал жълт. Това е категоричен признак на обикновена настинка. Жълтият цвят се дължи на мъртвите бели кръвни клетки, които се борят срещу вируса - те навлизат в назалния секрет, след като изпълнят своята основна функция.

5. Зелен

Зелените назални секрети помагат в борбата срещу настинката. Те показват, че вашата имунна система прави всичко възможно, за да се отърве от инфекцията. Ако симптомите продължават повече от 10 дни, посетете лекар, тъй като може да става въпрос за бактериална инфекция.

6. Розов или червен

Розовото може да бъде красив цвят, но определено не вещае нищо хубаво. Това означава, че сте били ранени или сте издухали носа си прекалено силно. Така или иначе трябва да посетите лекар, ако кръвотечението не спира повече от половин час или смятате, че количеството е прекалено голямо. Също така, ако забележите подобно състояние при дете, незабавно посетете педиатър.

7. Кафяв

Кафявият назален секрет се появява, когато старата кръв във вашата система засъхне или ако сте вдишали прах. В този случай най-доброто, което може да направите, е да почистите ноздрите с морска вода.

8. Почти черен

Ако не пушите цигари, но забележите поява на почти черен назален секрет, тогава може да става въпрос за гъбична инфекция в организма.

9. Лепкав, миризлив и безцветен

Това най-вероятно е признак на хроничен синузит. Непрестанното подуване на назалните/гърлените тъкани произвежда прекомерно количество слуз, което води до поява на подобен вид назален секрет. Посетете отоларинголог, ако антибиотиците и другите лекарства против инфекции/вируси не действат.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.activebeat.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиЛеченияБотаникаЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаТестовеНовиниФизиологияИсторияСпециалистиЗдравни проблемиСпортКлинични пътекиХранене при...Нормативни актове