Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Какво разкрива ушният секрет за вашето здраве

Какво разкрива ушният секрет за вашето здраве

Какво разкрива ушният секрет за вашето здраве - изображение

Почистването на ушите по няколко пъти седмично е нормална хигиенна процедура. Все пак, всички знаем, че ушната кал има защитна функция и може да разкрие много неща за нашето здраве. За да проверим нейния цвят, трябва да използваме обикновени клечки за уши.

1. Сива ушна кал

Ако вашата ушна кал е сива, без никакви други симптоми, няма за какво да се притеснявате. Вероятно това е просто прах. Подобен цвят ушна кал е обичаен за жителите на градовете, защото въздухът там е доста замърсен.

2. Ушна кал със следи от кръв

Ако забележите следи от кръв, докато почиствате ушите си, това може да означава, че тъпанчето ви е перфорирано. В този случай вашите слухови органи могат да бъдат засегнати от инфекции, които да доведат до отит и следователно - влошаване на слуха. Ето защо е препоръчително да посетите лекар.

3. Кафява ушна кал

Ако вашата ушна кал е прекомерна или тъмна на цвят, това може да означава, че тялото ви е преживяло много стрес за кратък период от време. Ето защо трябва да се опитате да прекарате няколко дни в тиха и спокойна обстановка.

4. Черна ушна кал

Ако се случи само веднъж, няма за какво да се притеснявате. Ако обаче ушите ви сърбят и сърбежът става все по-силен, трябва да посетите лекар, защото черният цвят на ушната кал показва наличие на гъбична инфекция.

5. Бяла ушна кал

Белият цвят ушна кал може да означава, че страдате от недостиг на витамини и микроелементи, особено мед и желязо. Ето защо е препоръчително да зачестите консумацията на боб и овесени ядки. Няма да е лошо да приемате витамини за известен период от време.

6. Ушна кал с неприятна миризма

Ако ушната кал има силна и неприятна миризма, това означава наличие на инфекция в средното ухо. Освен миризма, може да доловите шум или да усетите заглъхване на слуховите органи. Ако имате тези симптоми, трябва да посетите отоларинголог.

7. Течна ушна кал

Ако забележите промяна в консистенцията на ушната кал, вероятно става въпрос за начален етап на възпалителен процес. Ако е така, си струва да се срещнете със специалист.

8. Суха ушна кал

Най-лесното обяснение за суха ушна кал е липсата на мазнини в тялото. Освен това, причината може да бъде дерматит или друго дерматологично заболяване, което води до изсушаване на кожата.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.cosmopolitan.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...СпортСнимкиФизиологияТестовеЛеченияСпециалистиИзследванияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеБотаника