Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Какво разкрива цветът на урината за вашето здраве

Какво разкрива цветът на урината за вашето здраве

Какво разкрива цветът на урината за вашето здраве - изображение

Може да ви звучи странно, но с всяко посещение на тоалетната имате възможност да проверите здравето си. Цветът на урината разкрива дали тялото ви функционира добре и кога е необходимо да посетите лекар. Звучи лесно, нали? Сега само трябва да разберете възможните причини (сериозни или не), които се крият зад всеки цвят. Ето кои са те.

1. Оранжев цвят

 

Някои противовъзпалителни лекарства (Azulfidine), химиотерапевтични медикаменти и лаксативи, съдържащи сена, придават оранжев цвят на урината. Прекомерният прием на витамин B2 и бета-каротин (моркови) също може да бъде причина за тази промяна. Ако не сте били изложени на някои от гореспоменатите фактори, тогава:

  • Консумирайте повече вода. Дехидратацията води до концентриране на урина и следователно - промяна в цвета. Той може да варира от тъмножълт до оранжев. Необходими са само няколко часа, за да може урината да се върне към своя първоначален цвят.
  • Проверете очите. Ако забележите жълтеникав оттенък в склерата, тогава оранжевата урина може да бъде признак за неправилно функциониране на черния дроб. В такъв случай е необходимо да посетите лекар.

2. Розов или червеникав цвят

 

Всеки човек може да изпита известно безпокойство, ако забележи розова или червеникава урина. Това оцветяване не означава непременно нещо сериозно. То може да бъде причинено от храна или лекарства. Преди да започнете да се притеснявате, вижте причините, отговорни за промяната на цвета.

  • Храни: Ако сте консумирали цвекло, къпини или ревен, тогава няма за какво да се тревожите. Някои съединения, отговорни за цвета на тези храни, могат да попаднат в урината. Това се случва, след като бъбреците свършат своята работа. Обикновено цветът се възстановява до следващия ден. Ако това не се случи, трябва да отидете на лекар.
  • Медикаменти: Някои антибиотици (Rifadin и Rimactane), използвани за лечение на туберкулоза, могат да придадат червеникав цвят на урината. Феназопиридин, който се изписва за лечение на пикочните пътища и лаксативите, също са способни да причинят подобно оцветяване.
  • Кръв: Кръвта в урината може да бъде признак за инфекция на пикочните пътища, бъбречни заболявания и камъни в пикочния мехур и бъбреците. Ако забележите кръвни съсиреци и други тъкани в урината, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

3. Зелен или син цвят

 

Подобен цвят урина се среща изключително рядко. Той може да бъде причинен от:

  • Храни: Консумацията на аспержи и храни, боядисани по изкуствен път. Но в това няма нищо притеснително. Урината може да се избистри в рамките на ден-два.
  • Медикаменти: Някои лекарства (Amitriptyline, Indomethacin и Propofol) са способни да причинят промяна в цвета.
  • Внимание: Ако не сте били изложени на някои от гореспоменатите фактори, тогава трябва да се свържете с вашия лекар. Зеленият цвят може да бъде признак за редки инфекции на пикочните пътища, причинени от бактерията Pseudomonas. В някои случаи тя е отговорна за появата на камъни в бъбреците.

4. Кафяв цвят

Ако забелязвате кафяви нюанси в урината, това може да бъде признак за дехидратация. Храните, които водят до подобна промяна, са боб и невен. Най-добре е да се консултирате с лекар, особено ако пиете много вода, но цветът не изчезва. Кафявата урина може да бъде признак на проблеми с черния дроб и бъбреците.

  • Внимание: Ако цветът на урината е съпроводен със стомашни болки, обриви и припадъци, има голяма вероятност от наличие на генетично заболяване. Не трябва да забравяте, че кръвта изглежда кафява, когато започне да се разпада. Това може да бъде признак за по-сериозно заболяване като тумор.

5. Пенлива урина

Пенестата урина е нещо нормално. Обикновено се дължи на скоростта на уриниране. Но ако продължи да се появява по-често от обичайното, трябва да се консултирате с лекар.

Пенестата урина може да бъде признак за наличие на протеин в урината. В големи количества той сигнализира за сериозен бъбречен проблем.

6. Прозрачна урина

 

Прозрачната урина означава прекомерен прием на вода. Това може да доведе до известни рискове, като най-значителният от тях е разреждането на соли в организма. То създава проблемен химичен дисбаланс в организма. Трябва да намалите консумацията на вода.

7. Светложълт и тъмножълт цвят

 

В такъв случай няма за какво да се притеснявате. Светложълтата урина е признак за добра хидратация, а тъмножълтата - нужда от повече вода. Просто имайте предвид следното златно правило: ако урината има цвят на лимонада - това е добре за вас.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.intermountainhealthcare.org

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияФизиологияХранене при...Здравни съветиКлинични пътекиБотаникаЛечения