Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Какво се случва, ако започнете да ядете мед преди лягане

Какво се случва, ако започнете да ядете мед преди лягане

Какво се случва, ако започнете да ядете мед преди лягане - изображение

Повечето хора знаят, че медът помага за предпазване от грип и настинка и овлажняване на кожата. Но вероятно не са наясно, че учените го наричат суперхрана заради неговите полезни свойства. Консумацията на 1 супена лъжица пчелен мед преди лягане предоставя редица ползи за здравето на човешкия организъм. Представяме ви списък с нещата, които тази храна може да направи с вашето тяло през нощта.

1. Подобрява съня

Подобряване на съня с мед

Медът съдържа триптофан, аминокислина, която помага за насърчаване на релаксацията и дава сигнал на тялото, че "е време да си ляга". Въпреки че има нужда от нея, то не я произвежда по естествен път и ние трябва да си я набавим чрез нашата диета, консумирайки продукти като мед.

Понякога се събуждаме посред нощ. Това се случва, защото по време на сън нашия мозък се нуждае от вещество, наречено гликоген и предизвиква надбъбречните жлези, разположени в бъбреците, да отделят адреналин и кортизол, които не ни позволяват да заспим. За щастие, медът съдържа гликоген. Ето защо неговата консумация преди лягане ни помага да избегнем прилива на адреналин и да си осигурим добър нощен сън.

2. Намалява кръвното налягане

Намаляване на кръвното налягане с мед

Високото кръвно налягане е фактор, който допринася за повишаване на риска от сърдечносъдови заболявания. Медът съдържа антиоксидантни съединения. Те помагат за облекчаване на проблемите, свързани с появата на хипертония.

3. Намалява нивата на триглицериди

Намаляване на триглицеридите с мед

Триглицеридите са вид мазнини, които присъстват в кръвта. Техните високи нива водят до повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет. За щастие, медът помага за предотвратяване на подобни проблеми. Той намалява нивата на триглицеридите и пречиства кръвта от излишните мазнини.

4. Насърчава имунната система

Насърчаване на имунната система с мед

Медът притежава антиоксидантни и антибактериални свойства, които насърчават имунната система и подсилват тялото, за да може да се справи с инфекциите, причинени от вирусите и бактериите. Освен това служи като средство за бързо заздравяване на раните.

5. Изгаря излишните мазнини

Изгаряне на излишните мазнини с мед

Медът ускорява метаболизма и предизвиква термогенен ефект върху тялото. Това означава, че подобрява кръвообращението, повишавайки леко телесната температура, и помага за изгаряне на излишните мазнини.

6. Облекчава кашлицата

Облекчаване на кашлицата с мед

Медът е естествено противовъзпалително средство. Консумацията на 1 супена лъжица от този натурален продукт, разтворена в чаша топла вода, може да способства за облекчаване на кашлицата и болното гърло. Освен това, медът е добър антибиотик, който се бори ефективно срещу бактериите в гърлото.

7. Забавя стареенето

Забавяне на стареенето с мед

Приемът на антиоксиданти помага за забавяне на стареенето. Медът е чудесен източник на тези хранителни вещества. Той подхранва кожата, карайки я да изглежда по-млада и по-красива.

8. Предотвратява депресия

Предотвратяване на депресия с мед

Медът съдържа полифеноли, органични съединения, които помагат в борбата срещу депресията като заедно с това противодействат на оксидативния стрес в мозъчните клетки. Ако искате да запазите психическото здраве и да се събудите с чувство на мотивация, консумацията на мед вечер преди лягане може да помогне за това.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: science.sciencemag.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...РецептиИсторияХрани и ястияСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлДиетиБотаникаОрганизацииНовиниФизиологияПроизводители