Начало Съвети Здраво тяло За детето Как да възпитаваме детето според възрастта

Как да възпитаваме детето според възрастта

Как да възпитаваме детето според възрастта - изображение

Добрата дисциплина е важен аспект във възпитанието на децата от най-ранна възраст. Това е така, защото изграждането на самостоятелност, воля и уважение към околните създава лични и социални умения, които ще им бъдат от полза цял живот.

Искаме да бъдем в добри отношения с децата си, но също така е необходимо да има ясно установени граници на поведение и последици от нарушаването им. За всяка възраст е уместно да използваме различен подход, затова ви предлагаме няколко полезни насоки:

1. Прохождане и проговаряне (1-2 години)

Важно е да разграничите напълно нормалните за тази възраст странни хрумвания на детето и директното неподчинение.

  • Не бъдете твърде строги към действия, които са направени за първи път и без да се осъзнава, че това е неправилно. От друга страна, на тази възраст децата започват да експериментират с поставените им граници и да изпробват какво поведение могат да си позволят. Нужно е да бъдете авторитет, който да поставя разумни граници.

Лошо поведение

  • В този период започва така нареченото „тръшкане”, при което детето плаче, вика или напълно отказва да направи каквото се изисква от него. Когато изпадне в такова настроение, е добре да го отделите някъде, където да остане само и да се успокои. В такъв момент останете уравновесени. Детето има нужда да види, че вие контролирате ситуацията и оставате стабилни, като създавате чувство на сигурност и авторитет.
  • Понякога е необходимо да се наложат преки санкции, с които да покажете негативните последици от лошото поведение. За тази възраст може използвайте отнемане на любима играчка за определено време, според сериозността на „провинението”.

2. Предучилищна възраст

В този период забраните и наказанията е добре да идват с по-пълни обяснения.

  • Детето не трябва да възприема постъпки си само като лишаване от играчка, а като действия, които нараняват околните или застрашават здравето му.

Обяснете причините

  • На тази възраст все още има моменти на по-силно тръшкане и недоволство. Тук може да използвате подхода „пауза” (time out), като заведете детето в друга стая, за да има известно време да се успокои, преди да говорите. То трудно ще ви изслуша, докато е в състояние на емоционален афект.

4. Училищна възраст

В този период има няколко основни приоритета за детето, които включват социалните контакти и използването на мултимедийни устройства. Ако то съзнателно нарушава установения ред, може да е необходимо временно лишаване от някои привилегии.

  • Един от методите за въвеждане на дисциплина при учениците е отнемане на определен брой часове на телефона или компютъра. Този период варира според нарушението и цели да научи детето, че за всяка постъпка има последици.

Дете с телефон

  • Децата искат да прекарват максимално време, забавлявайки се с връстниците си. Но понякога проблемното поведение изисква ограничение на такива дейности. На тази възраст материалните лишения от играчки и лакомства далеч не са толкова значителни.

Не забравяйте да показвате любов, уважени и грижа към децата, дори когато ги наказвате. Покажете, че не одобрявате постъпката им, а не тях самите.

Семейство

Редактор: Гергана Стоева
Източници: lifehack.org
Снимки: freepik.com / perspectivesoftroy.com / sunshineandhurricanes.com / improve-your-child.com / barringtonbhw.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеСпециалистиСпортХранене при...РецептиТестовеИсторияАлт. медицинаЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника