Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Как да избягваме от потъващ автомобил?

Как да избягваме от потъващ автомобил?

Как да избягваме от потъващ автомобил? - изображение

За да оцелеете в екстремна ситуация, трябва да бъдете сигурни, че знаете какво точно да направите предварително. В крайна сметка, когато настъпи кризисно време, може да разполагате само с няколко секунди за действие. За да помогнат за увеличаване на осведомеността при безопасност, екип от професионални спасители идва с визуално достъпни и подробни инструкции за това как да се държим, ако се окажем в бързо потъващ автомобил. Това са най-важните препоръки, които могат да помогнат на вас и на тези около вас.

Стъпка 1: Веднага след като колата влезе в контакт с водата, разкопчайте предпазния колан и свалете прозореца.

Стъпка 2: Незабавно освободете автомобила през възможно най-близкия прозорец, преди превозното средство да потъне.

Спасителите предупреждават, че разполагате с близо минута, за да изпълните тези две стъпки, преди колата да потъне във водата. Не губете време, опитвайки се да отворите автомобила. Той няма да поддаде, заради силата, която натиска на водата оказва върху него отвън. Запомнете следната последователност - разкопчаване на предпазния колан, сваляне на прозорците и излизане от автомобила. Това е единственият шанс за спасение. Ръчното сваляне на прозорците представлява най-доброто средство за бягане. Въпреки това, не всичко е загубено, ако колата разполага с електрически прозорци. Специалистите отбелязват, че според резултатите от теста, електрониката на автомобила продължава да функционира поне 10 минути, след като се потопи.

Ако не може да свалите прозореца на автомобила, счупете го.

Дори не се опитвайте да счупите предното стъкло. То е изработено от силен и устойчив на катастрофи триплекс. Много онлайн магазини предлагат специални инструменти за разбиване прозорците на автомобилите на достъпни цени. Друг вариант е да използвате тежък предмет с остър връх (винаги разполагайте с такъв под ръка в колата). Това може да бъде чук, гаечен ключ или тежка отвертка. При липса на такива приспособления използвайте подвижната облегалка за главата, токчето на обувките или лакътя. Трябва да удряте в ъглите на прозореца, тъй като стъклото е най-крехко там.

Ако има деца в колата, не забравяйте да изведете първо тях.

Ако пътувате с деца, спасителите препоръчват следната последователност от действия: разкопчаване на предпазен колан, сваляне на страничния прозорец на колата, разкопчаване на предпазния колан на по-голямото дете и избутването му извън колата. След това процедурата се повтаря и с по-малкото дете. Накрая и вие напускате колата. По този начин всеки получава оптимални шансове за оцеляване.

Ако не може да се измъкнете през прозореца, изчакайте докато колата се напълни с вода, след което отворете вратата.

Ако не може да отворите или счупите прозореца, има и друг изход - вратата. Това е един от най-спорните методи за евакуация, тъй като трябва да изчакате колата да се напълни с вода, за да може налягането в нея да се изравни с това навън. Когато това се случи, вдишайте дълбоко останалия въздух, отворете вратата и изплувайте. Един съвет от професионалисти: дръжте здраво дръжката на вратата, докато водата изпълва кабината. Не забравяйте, че вратата не се отваря лесно. Може да се наложи да я бутнете с краката си.

Следвайте балончетата, за да намерите пътя към повърхността.

Лесно може да се дезориентирате под водата, особено ако тя е мътна. За да намерите пътя към повърхността, плувайте в посоката, в която се издигат въздушните балончета.

И отново помнете: След като колата влезе в контакт с водата, разкопчайте предпазния колан, отворете прозореца и излезте от него възможно най-скоро.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.wikihow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИсторияНовиниСпортАнкетиСоциални грижи