Как да изсушим кайсии във фурна или на слънце
Ако кайсиите са един от любимите ви плодове, имаме добри новини. Те са много добри за здравето, защото съдържат ценни витамини и антиоксиданти, а освен това лесно може да ги изсушите в домашни условия. Кайсиите са източник на витамини А и С, като и каротеноиди (бета каротин, лутеин и зеаксантин), полезни за кожата и очите. Също така са богати на фибри, които подобряват храносмилането и помагат да имаме редовен стомах. Ето как може да приготвите вкусни и полезни сушени кайсии, като използвате фурна или ги оставите на слънце.
Сушене на фурна
Ако не разполагате с дехидратор за плодове, може да използвате обикновена фурна, без да я загрявате до високи градуси. Изберете плодове, които са добре узрели, но не твърде меки. Кайсиите са много подходящи за сушене, защото са естествено сладки и не се налага да добавяте захар. Преди да преминете към процеса, измийте внимателно или накиснете във вода за няколко минути. След това изпълнете следните стъпки:
1. Първо разрежете кайсиите на две и извадете костилките. След това притиснете заоблената им страна (с кората) навътре, така че вътрешната (меката) част да изпъкне. По този начин тя се изсушава по-лесно.
2. Добре е предварително да обработите кайсиите с аскорбинова киселина (витамин С), за да запазите цвета им. Необходима ви е пропорция от 1 чаена лъжица витамин С на прах или ситно натрошени таблетки към 2 чаши вода. Също така може да използвате 1 супена лъжица пресен лимонов сок. Накиснете кайсиите за 5 минути с цел да ги предпазите от покафеняване.
3. Подгответе голяма тава, а на дъното поставете хартия за печене. Върху нея разпределете равномерно половинките от кайсиите, обърнати с меката част нагоре. Загрейте фурната на ниска степен между 80-90 °C.
4. Поставете тавата вътре, а ако фурната има две стойки, използвайте тази, която е по-близо до горния реотан. За изсушаването на кайсиите са необходими 12 часа при равномерна температура. Когато минат 6 часа, извадете тавата и обърнете плодовете с кората нагоре.
5. След като времето изтече, извадете тавата и оставете да изстине. Добре е да съхранявате кайсиите в стъклен буркан с капак.
Сушене на слънце
Ако сушите плодовете на слънце, е нужно температурата навън да е над 36°C, а влажността да е ниска. Процесът изисква 3-4 дни, а ето и няколко стъпки, които да следвате:
1. Срежете кайсиите на две и оставете в разтвор с витамин С за 5 минути.
2. Поставете ги в тава или поднос от материал като неръждаема стомана или фибростъкло, покрито с тефлон. Меката част на кайсиите трябва да е обърната нагоре.
3. Оставете на място с много добър достъп на слънчева светлина. Под тавата може да постелите листи алуминиево фолио, за да отразяват лъчите и да повишат температурата на сушене.
4. Добре е да покриете дъното на съда със спрей против залепване, а отгоре да поставите фина мрежа или тензух, за да защитите плодовете от замърсявания и насекоми.
5. За добро изсушаване на кайсиите са необходими около 4 денонощия. Вечер може да прибирате тавата на закрито, за да избегнете повишаване на влагата.
6. Когато кайсиите са готови, ги поставете във фризер за 48 часа. Това е нужно за елиминиране на бактериите и микроорганзимите. След това сушените плодове са готови за консумация.
wikihow.com, leaf.tv, wikihow.com, healthyeating.sfgate.com, signaturemarket.co, thenakednut.com, freepik.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАЙРА ОЙЛС МАСЛО ЗА ТЯЛО
Е ЛЕК ХАТОНА КИМИДЕРМ С МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 30 мл
ПРАНАРОМ ПРАНА ББ МАСЛО ПРИ КОЛИКИ 30 мл
ДАВИНЕС ОИ АБСОИЮТ БЮТИФАЙНГ БАЛСАМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОСА 250 мл
ПРАНАРОМ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл.
НУРС ФИТ ФОРМ БИЛКОВА ПАСТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ С КАЙСИЯ, АРОНИЯ И БОСВЕЛИЯ 400 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
- Кайсия - лечебни ползи и свойства
- Сушени кайсии - ползи за здравето
- Консумирайте сушени кайсии против запек
- Плодов мус с грис
- Кайсиево брашно
- Масло от кайсиеви ядки
- Пълнени сушени кайсии с орехи
- Кайсия
Коментари към Как да изсушим кайсии във фурна или на слънце