Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Как да икономисаме гориво, шофирайки разумно - 3 полезни съвета

Как да икономисаме гориво, шофирайки разумно - 3 полезни съвета

Как да икономисаме гориво, шофирайки разумно - 3 полезни съвета - изображение

Както всеки рибар или ловец, няма шофьор, който няма своята история за това как е спестявал гориво с неговата кола. Лошото на тези истории е, че много често те са нереални, частни случаи, които не могат да бъдат изведени като общо правило.

Съществуват ли общовалидни положения, при които можем със сигурност да спестим малко или много гориво? Ще ви припомним някои от тях:
- Поддържайте автомобила си в добро състояние. Ако нещо в системата не е както трябва, то разходът ви на гориво ще скочи. Ако от 4 литра скочите на 6 литра на 100 километра, това е сериозен признак, че имате проблем.Дори и да не се плашите от леко повишения разход, представете си, че изминавате няколко хиляди километра на месец. Дори и да не ви се струват много скъпи, излишните литри ще се натрупат и със сигурност, няма как да станат по-малко, а ще се увеличават. Когато станат двойно повече, вече ще сте изразходвали във въздуха пари, достатъчни за няколко ремонта на един потенциално дребен проблем.
- В зимния сезон не пресилвайте работата на климатика. Много е приято да карате по тениска, докато навън се сипе сняг на преспи. Цената на това усещане е много често неразумно висок разход на гориво, както и запушен нос /в най-добрия случай/ или хрема, когато пристигнете на местоназначението. Факт, изнежен сте, онова излизане да заредите ви довърши. Ако пък не сте излизали, няколко часа на горещия сух въздух ще ви накарат да кихате и кашляте.
- Обичате ли да пришпорвате колата си? Ако отговорът е ДА, то вие сте вероятно един от почти 80-те процента автомобилисти, за които законовите ограничения са просто добри пожелания. Ако карате по-бързо, вие хабите много повече гориво, отколкото сте си предвиждали за този маршрут. Вероятно стигате по-бързо, но на цената на двойно по-скъпо гориво и риска въобще да не пристигнете, ако някоя луда глава кара срещу вас. Струва ли си риска? Карайте разумно!

Надяваме се, че с тези три съвета ще ви помогнем да спестите гориво, както и да шофирате безопасно.

За повече полезна информация за автомобилите натиснете тук Avtochastionline24.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛайфстайлБотаника