Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Спестете пари от гориво с тези 8 шофьорски трика

Спестете пари от гориво с тези 8 шофьорски трика

Спестете пари от гориво с тези 8 шофьорски трика - изображение

Редовното използване на автомобила води до значителни разходи за гориво. Освен това, съществува пряка връзка между пробега и честотата на услугите за поддръжка. Това са 8 шофьорски трика, които да ви помогнат да намалите не само горивото, но и разходите за поддържане на превозното средство.

1. Не натискайте газта до край.

На пътя човек може да срещне много шофьори, които са любители на високите скорости. Въпреки това, ускоряването и спирането трябва да се извършва плавно. По този начин се гарантира по-малък разход на гориво. Рязкото ускоряване кара вашата кола да консумира повече енергия. Така разходът на гориво също се увеличава.

2. Използвайте круиз контрола по магистралата.

Вашето превозно средство може да консумира много по-малко гориво, ако спазвате ограниченията на скоростта и използвате круиз контрола, вместо да ускорявате на всеки отворен пътен участък. За да се справи с въздушното съпротивление, автомобилът трябва да увеличи скоростта на двигателя, изразходвайки повече гориво.

3. Полагайте навременни грижи.

Масленият филтър и маслото трябва да се сменят на всеки 7000 километра. Също така не бива да забравяте да подменяте свещите и въздушния филтър. За да избегнете допълнителни разходи, направете това на време. В противен случай, двигателят може да откаже и разходите за ремонт да излязат много скъпи.

4. Изключете климатика.

В този случай всеки сам трябва да прецени кое е по-важно: комфортът или икономията? При включен климатик разходът на гориво се увеличава с близо 15%. Другите електронни устройства не са толкова зависими от него. Така че, ако включите климатика, може да спестите близо 4 литра за 150 километра.

5. Направете маршрута логистично ефективен.

Ако планирате вашия маршрут предварително, може да спестите разходи за газ и бензин, особено през зимните месеци. Студеният двигател консумира повече гориво за първите 8 километра. Опитайте се да комбинирате всички ежедневни поръчки в едно голямо пътуване, за да не загрявате двигателя по няколко пъти дневно.

6. Не шофирайте, докато вали.

Когато вали, има висок риск от злополуки. Освен това, разходът на гориво се повишава. В сухите дни автомобилът консумира много енергия при ускорение, за да се справи с въздушното съпротивление. В дъждовни дни водното съпротивление на пътя е дори по-високо.

7. Следете налягането в гумите.

На първо място, напомпаните гуми осигуряват оптимален спирачен път. На второ място, ако гумите са спаднали с поне 0,1 атм, това може да доведе до увеличаване на разхода на гориво с 2-3%. Ето защо е важно да следите нивото в налягането на гумите и да ги поддържате в съответствие с препоръките, особено при студено време.

8. Премахнете ненужното тегло.

Много шофьори предпочитат да носят различни неща в колата, независимо дали имат нужда от тях или не. Най-добре е да разтоварите багажника и да оставите само резервните части, като гума, джанта и други. Колкото по-тежък е един автомобил, толкова по-голям разход на гориво прави той.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.motherearthnews.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиСнимкиАнкетиНовиниСпорт