Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Как да насърчите здравето и спокойствието на кучето с масаж

Как да насърчите здравето и спокойствието на кучето с масаж

Как да насърчите здравето и спокойствието на кучето с масаж - изображение

Всички знаем, че масажът помага за намаляване на умората след дълъг работен ден, облекчава болката и дори подобрява здравето. Но ако мислите, че той е удоволствие само за хората, ще се изненадате да разберете, че може да действа и на вашето куче. Хубавият масаж успокоява нервната система на домашния любимец, загрява неговите мускули преди игра или разходка и дори облекчава ставните болки.

Искаме да ви покажем кои части от тялото на кучето трябва да масажирате, за да го поддържате здраво и спокойно.

1. Глава

Масаж на главата

Кучешката глава се състои от мускули, органи и множество кръвоносни съдове. Хубавият масаж може да насърчи кръвообращението и да подобри техните функции. Мускулите, разположени върху кучешката глава, страдат от спазми и напрежение, точно както всички останали мускули в тялото. Ето защо масажът може да помогне за намаляване на стреса и мускулната скованост. Процедурата не трябва да продължава повече от 10-15 минути. Бъдете нежни и не прилагайте прекалено силен натиск върху чувствителните зони на главата. В противен случай кучето може да стане нервно.

2. Уши

Масаж на ушите

Внимателно издърпайте и масажирайте кучешките уши, за да подобрите кръвообращението. Обърнете ги, за да отворите ушния канал и да увеличите въздушната циркулация. Завършете масажа като прокарате пръсти надолу по ушите. Бъдете внимателни и избягвайте да прилагате прекалено силен натиск.

3. Врат

Ако забележите, че вместо да обръща глава, за да види нещо, домашният любимец извърта цялото тяло, това може да означава, че страда от схванат или възпален врат. Кучетата лесно се натоварват и нараняват, така че по-добре да посетите ветеринарен лекар, за да избегнете сериозни усложнения. Ако няма наранявания, опитайте тази техника за масаж, за да отпуснете кучешкия врат и да облекчите всяка болка или скованост. Ако кучето изпитва дискомфорт, може да прибегнете до употребата на ласки и лакомства, за да запазите неговото спокойствие.

4. Гръб

Масаж на гърба

Има различни техники за масажиране на кучешкия гръб, които служат и за други нужди. Масажът без местене на ръце, например, може да помогне на кучето да се отпусне и да разтегне кожата и мускулите, докато движенията нагоре-надолу подобряват кръвообращението и намаляват мускулната скованост. Имайте предвид, че ако го боли и натиснете прекалено силно, то може да избяга и дори да ви ухапе, затова бъдете нежни.

5. Стомах

Масаж на стомаха

Неправилното хранене, преяждането, паразитите и други фактори могат да доведат до проблеми с храносмилането. Масажирайте корема на вашето куче с леки кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, за да стимулирате дебелото черво и да елиминирате стомашните проблеми.

6. Крака

Масаж на краката

Вашето куче може да страда от артрит, ставни болки и мускулно напрежение, без значение дали е младо или възрастно. Масажът на краката помага за облекчаване на болката и намаляване на умората.

7. Лапи

Масаж на лапите

Масажът на кучешките лапи наподобява този на човешките ръце и крака. Той отпуска кучето и стимулира кръвообращението. Освен това ви предоставя време да проверите лапите за възможни аномалии.

8. Гърди

Масаж на гърдите

Областта, която свързва главата и шията, е мястото, където се намира парасимпатиковата нервна система. Нейното стимулиране може да помогне за успокояване на домашния любимец. Тази област е свързана с кръвоносната система, което прави масажът на гърдите полезен за здравето на сърцето и кръвното налягане.

Хубавият масаж може да намали тревожността на кучето, да подобри храносмилането, да укрепи имунната система, да намали мускулното напрежение и да увеличи ставната гъвкавост. Отделете 10 минути дневно, за да масажирате домашния любимец и наблюдавайте неговите реакции. След няколко дни може да забележите как различните техники му влияят и да намерите правилната стратегия.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: dogsaholic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАнкетиИсторияЛюбопитноСпортПсихологияВидеоНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицинаЛеченияСпециалистиБотаника