Начало Съвети Здраво тяло За детето Как да отгледаме добри деца, според харвардските психолози?

Как да отгледаме добри деца, според харвардските психолози?

Как да отгледаме добри деца, според харвардските психолози? - изображение

Бихме искали да споделим с вас 6 съвета за това как да се грижите и да възпитавате вашите деца, които идват директно от експерти в Харвардския университет.

1. Прекарайте време с децата си.


Това е в основата на всичко. Трябва да прекарате време с вашите деца, да се интересувате от техните хобита и най-важното да слушате какво искат да ви кажат. Вие не само ще научите много за персоналната идентичност на вашия син или дъщеря, но и ще ги научите на това как да се грижат за другите.

2. Винаги казвайте на детето си какво означава то за вас.


Според изследвания, проведени от психолози, много деца не знаят, че те са най-важният човек на света за своите родители. Те наистина трябва да чуят тези думи от вас. Не забравяйте да ги казвате толкова често, колкото е възможно, така че детето ви да се чувства сигурно, обичано и ценено.

3. Покажете им как да решават проблемите си, без да бягат от тях.


Например, ако детето ви реши внезапно, че иска да се откаже от тренировките по футбол, помолете го да ви обясни защо, както и да обобщи поетите задължения, които има към своите съотборници. Ако то все още иска да се откаже от този спорт, помогнете му да намери нещо ново, което да възпламени неговата страст.

4. Научете ги да ви помагат с нещо всеки ден и им покажете, че сте благодарни за тяхната помощ.


Изследванията посочват, че хората, които са свикнали да изразяват своята благодарност, са по-склонни да чувстват състрадание към останалите. Освен това те са по-щедри и обичат да помагат. Ето защо си струва да разработите набор от ежедневни дейности, с които вашето дете може да ви помогне у дома и за които може да му благодарите през всеки етап от деня. Психолозите също така съветват да награждавате децата за техните оригинални прояви на доброта и усилие, които влагат, за да ви помагат.

5. Помогнете на детето да се справи с негативните емоции.


Психолозите смятат, че способността за предоставяне на грижи към останалите се потиска от негативни емоции като гняв, омраза, срам и завист. Когато помагаме на децата да осъзнаят своите негативни чувства, ние ги подтикваме да разрешат вътрешните си конфликти. Подобен самоанализ ги изправя на дълъг път, за да ги превърне в състрадателни и грижовни хора. Също така е важно да се създаде психологическа стабилност.

6. Покажете им, че светът е много по-голям, сложен и интересен, отколкото биха могли да си представят.


Според изследвания, проведени от психолози, почти всички деца се интересуват единствено от своя малък свят, който включва семейство и приятели. От решаващо значение е да се научат да проявяват интерес към хора и събития извън този тесен кръг. Вие може да им помогнете в това начинание, като ги научите да бъдат добри слушатели, които могат да се поставят на чуждо място и да изпитат съпричастност.

Няколко важни финални думи от експертите в Харвард: "Отглеждането на учтиво, грижовно и състрадателно дете е трудна задача. Но това е нещо, на което всички ние сме способни. И нищо друго на света не може да се сравни с неговата значимост или безценната наслада от постигане на основната цел."

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.tinytoes.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНормативни актовеИнтервютаОрганизацииНовиниОбразование