Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Как да оцелеем при терористична атака

Как да оцелеем при терористична атака

Как да оцелеем при терористична атака - изображение

Повечето хора смятат, че никога няма да изпаднат в беда. Въпреки това, понякога нещастието връхлита внезапно като буря. Няма как да знаете дали ще попаднете в неприятна ситуация, но има няколко неща, които могат да ви помогнат да останете в безопасност, ако се окажете в район на активна престрелка.

Вероятно сте чували израза: "Невежеството е блаженство", но в този случай той е неприложим. Масовите стрелби и терористичните атаки се случват все по-често. Поради тази причина искаме да споделим с вас няколко начина за оцеляване в подобна ситуация.

1. Наблюдавайте

За съжаление, вниманието на стрелците често е насочено към места, където има голямо струпване на хора. Затова трябва да бъдете изключително внимателни. Особено ако се намирате на определено събитие. Отделете няколко секунди, за да се огледате и да проверите къде са разположени изходите. Това е хубав навик, който всеки трябва да придобие. Той може да ви помогне да избягате не само от терористична атака, но и други ситуации като пожар, земетресение и наводнение.

2. Осъзнайте, че това е истинско

Ако чуете изстрел или забележите атака, това вероятно наистина се случва. По-добре да бъдете в безопасност, отколкото да съжалявате. Надяваме се по-късно да разберете, че това е само нелепа шега. Но за всеки случай, по-добре да се смеете накрая, отколкото да страдате от прекомерно спокойствие.

3. Бягайте

Няма нищо срамно в това да бягате. Не се притеснявайте за личните вещи. Просто бягайте. Всичко е заменимо - освен вашия живот. Отдалечете се колкото се може повече от опасния участък. Не забравяйте прозорците. Те са добра възможност за бягство. Прорезите и дори счупеният крак могат да се излекуват много по-лесно, отколкото щетите от куршум. Забравете за бягането на зигзаг и техниките за превързване - движете се възможно най-бързо. Направете изключение само ако стрелецът може да ви види.

4. Скрийте се

Ако не може да избягате, намерете къде да се скриете. Отидете в дадена стая и се опитайте да барикадирате вратата с помощта на тежки предмети. Колкото повече забавите нападателя, толкова по-добре за вас. Обикновено престъпниците разполагат само с няколко минути, преди полицията да се появи, затова знаете какво да правите.

5. Прикрийте се

Забравете за всички екшън филми, които сте гледали. Предмети като стол, врата или кола няма да спрат куршумите. Бетонните или тухлените стени са по-добър вариант. Когато са на разположение, разбира се. И не забравяйте да изключите всяко устройство, което може да предизвика шум.

6. Обадете се на полицията

Може да звучи странно, но според статистиката, човек разполага с близо 10 минути, за да се обади на полицията. Използвайте стационарен телефон, ако е възможно, тъй като той е по-лесен за проследяване. Запазете спокойствие и дайте ясни подробности. Следвайте инструкциите на полицията буква по буква.

7. Намерете оръжие

Това може да бъде абсолютно всичко: ножици, чадър, стара метла или дори чаша горещо кафе. Ако наоколо има други хора, работете в екип. Единият трябва да се обади в полицията, другият да залости вратата, а третият да намери потенциално оръжие.

8. Борете се

Борбата е последната възможност, която ви остава, когато няма къде да идете и какво да губите. Целете се към очите и лицето. Не се притеснявайте за изхода от битката - важно е да спечелите време, за да избягате. Разсейте противника и бягайте. Не забравяйте, това не е боксов мач. Няма нужда да печелите. Важно е да останете живи.

9. Преди всичко бъдете хора

Ако някой изглежда прекалено объркан или уплашен, за да действа, спрете и помогнете. Хванете човека за ръка, опитайте се да го успокоите и го помолете да работите в екип. Но не жертвайте собствения живот. Не се излагайте в ситуация, в която вместо един човек в беда, полицията получава цели двама.

10. Придобийте нови умения

Добра идея е да запишете курсове по самоотбрана. По този начин може да се научите как да се защитавате, да избягате неприятни ситуации и да използвате обикновени предмети за защита. Ако никога не сте правили подобно нещо, не се притеснявайте. Може да се изненадате от резултатите. И кой знае? Един ден може да създадете критична разлика в дадена неприятна ситуация.

Нищо не е по-важно от живота. Ако смятате, че сме пропуснали нещо, моля, добавете го в коментарите по-долу. И споделете тази статия с приятели и семейство. Искаме всички да бъдете в безопасност.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.survivallife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияИсторияАнкетиСнимкиЗдравни съветиТестовеЛюбопитно