Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Как да поливате орхидеите през зимата, за да не измръзнат и да започнат да цъфтят

Как да поливате орхидеите през зимата, за да не измръзнат и да започнат да цъфтят

Как да поливате орхидеите през зимата, за да не измръзнат и да започнат да цъфтят - изображение

Растенията обичат водата, светлината, топлината, въздуха и почвата. Въпреки това, през зимния период те не трябва да се поливат прекалено често. Орхидеите например имат нужда от вода веднъж на всеки 10 дни.

Най-голямата грешка, която може да допусне един начинаещ при отглеждане на подобен тип растения, е да ги потопи в хладка вода и да не позволи на техните корени да се отцедят напълно. Ако влажната саксия стои перваза, орхидеите може да измръзнат и да не дадат цвят. Освен това, съществува риск от поява на мухъл по корените.

  • Какво трябва да направите, за да предпазите орхидеята от измръзване?

Потопете саксията в хладка вода. Оставете корените да абсорбират необходимото количество питейна течност в продължение на 10 минути. Накрая поставете саксията върху решетка и позволете на излишната вода да изтече.

Няма нужда да местите орхидеята от прозореца, ако изолацията не е добра. Просто поставете хавлиена кърпа или друго текстилно изделие между съда и дограмата, за да предотвратите достигането на студен въздух до растението. Също така може да увиете саксията в полистирен, така че да предпазите корените от изстудяване.

  • Влага

По време на зимните месеци въздухът в помещението често се изсушава. Ако орхидеята се намира върху перваза на прозореца, поставете купа с вода близо до радиатора. Не забравяйте, че сухият въздух може да я увреди и дори да доведе до нейното нападение от вредители.

Това растение не понася добре теченията. Занесете го в другата стая, ако отваряте прозореца и го върнете обратно, когато затоплите леко помещението. Тъй като орхидеите получават по-малко светлина зимно време, е хубаво да държите щорите вдигнати през деня.

Не трябва да присаждате орхидеи през зимата, освен ако не ги е атакувало някакво заболяване. В случай че са здрави, най-добре да направите това през пролетта.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: onejive.com
Снимка: shopterrain.com/yuppiechef.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаИстория