Начало Съвети Околна среда и бит За дома Как да отглеждате у дома 4 от най-разпространените видове орхидеи

Как да отглеждате у дома 4 от най-разпространените видове орхидеи

Как да отглеждате у дома 4 от най-разпространените видове орхидеи - изображение

Орхидеите са растения, разпространени по целия свят. Срещат се 25 000-30 000 различни вида, като се характеризират с изключителни вариации в размера, формата и цвета си. Какъвто и вид да изберете за отглеждане у дома, е необходимо да спазвате някои специфични изисквания на орхидеите за хранене, приток на светлина и вода.

Препоръчително е да подхранвате тези растения всяка седмица, но не в големи количества. Достатъчно е да разтваряте малко тор във водата, с която ги поливате. Като цяло орхидеите изискват висока влажност (без около корените да се събира много вода) и ярка, индиректна светлина, за да се развиват правилно.

Вижте някои от най-често отглежданите у нас видове и техните специфични изисквания.

1. Фаленопсис

фаленопсис

Това е най-разпространеният род орхидеи, поради изключително лесния начин на отглеждане. Те се разрастват бързо и цъфтят често.

На орхидеите от род Фаленопсис са необходими топли и влажни условия, без в основата на саксията да прелива вода, както и частична слънчева светлина. Сезонното преминаване към по-ниски температури стимулира растежа на цветето, така че можете да ги поставите на открито за няколко нощи.

2. Катлея

Катлея

Катлея е орхидеята с най-едрите и красиви цветове. Обикновено цъфти за една до три седмици през пролетта или есента.

Корените на орхидеите от този род трябва да успяват да изсъхват между отделните поливания. Те имат способността да съхраняват вода и както повечето орхидеи не понасят добре преовлажняването. След цъфтеж, можете да им предоставите няколкодневна „суха почивка“.

3. Ванда

Ванда

Наричана кралица, орхидеята от този вид е за истински ценители и изисква повече внимание. Тя е една от малкото, на която цветовете са в синята гама. Цъфти от четири до шест седмици, като това може да се случи два-три пъти в годината.

Отглеждайте своята Ванда на много ярка светлина, висока температура (около 15°С през нощта, но не повече от 30°С през деня) и висока влажност (около 70-80%). Поливайте я ежедневно.

4. Онцидиум

Онцидиум

Това е орхидеята, наричана „танцуващата дама“. При добро отглеждане тя може да цъфти от шест до осем седмици, един или два пъти годишно, най-често през пролетта и есента.

Отглеждайте онцидиумите на по-ниски температури, в сравнение с орхидеите от вид Ванда – около 20-25°С през деня. Поставете ги на място с много светлина, а влажността при тях не трябва да е много висока.


По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: housemethod.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияЛюбопитно