Начало Съвети Околна среда и бит За дома Как да премахнем петна от кафе по дрехите

Как да премахнем петна от кафе по дрехите

Как да премахнем петна от кафе по дрехите - изображение

Обичаме ободряващия аромат на сутрешната чаша еспресо, но какво да правим, когато наситеното черно кафе се озове върху бялата ни риза? Ако сте почитател на топлата напитка, със сигурност поне веднъж ви се е случвало да се залеете с кафе. А след това вероятно е последвало упорито търкане и немалко загубено време и нерви. Вижте как да третирате петната от кафе за по-лесно и ефективно премахване на следите по дрехите.

1. Студена вода
Колкото по-бързо изплакнете петното, толкова по-лесно ще бъде да отстраните тъмното оцветяване. Не отлагайте измиването за по-късно, а възможно най-скоро поставете дрехата под течаща студена вода.

  • Ако петното още не е изсъхнало, това може да е напълно достатъчно за премахването му. Обърнете плата от обратна страна на замърсяването и го оставете под струята 5-15 минути. От време на време търкайте, за да улесните премахването.
  • Ако петното вече е засъхнало, оставете дрехата под струя студена вода за 5 минути, за да подготвите плата за третиране с препарат.

Студена вода

2. Течен препарат за пране
Първо натъркайте петното с препарат за пране и малко вода, а ако нямате под ръка, може да използвате и течен сапун или веро. Нанесете препарат и от двете страни на плата и го оставете да действа 3-5 минути.

  • За стари петна от кафе, е необходимо след това да накиснете дрехата в студена вода за 30 минути. На всеки 5-10 минути търкайте засегната зона и при нужда добавете още препарат върху петното. Ако все още има следи върху плата, накиснете в топла вода за 10-15 минути, след което измийте цялата дреха или преминете към Стъпка 3.

Перилен препарат

3. Оцет
За по-упорити петна пригответе почистваща паста от прах за пране и равни количества бял оцет и вода. Ако дрехата е цветна, първо изпробвайте действието на разтвора от вътрешната страна, за да проверите дали ще се отрази върху цвета на плата. Оставете сместа да действа за 5 минути, след което използвайте четка за зъби, за да отстраните петното. Накрая изплакнете със студена вода.

  • За петна, заемащи голяма площ, преди измиване може да накиснете цялата дреха в разтвор от бял оцет и вода в съотношение 3 към 1.

Бял оцет
Редактор: Гергана Стоева
Източници: thespruce.com / rd.com / wikihow.com
Снимки: glamour.com / labzada.com / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноТестовеНовиниЛеченияРецептиАнкетиСнимкиДиетиИсторияАлт. медицинаСъставкиХранене при...БотаникаПроизводители