Начало Съвети Здрав дух Емоции Как да преодолеем 4 кризи, свързани с възрастта, които могат да се случат на всеки

Как да преодолеем 4 кризи, свързани с възрастта, които могат да се случат на всеки

Как да преодолеем 4 кризи, свързани с възрастта, които могат да се случат на всеки - изображение

Всички мислим, че кризите в различните възрасти са нещо лошо и трябва да се опитаме да ги преодолеем. Необходимо ли е обаче всичко това? Няма как да избягаме от нещата, които могат да се случат неочаквано. Поради тази причина ви представяме начините за разпознаване на кризата и отварянето на нова страница от вашия живот.

1. 18-годишна възраст

Състояние: Представете си, че един объркан тийнейджър трябва да отговори на фундаментален въпрос. Към това добавете голямо количество емоционално напрежение и радикален светоглед, типичен за този период.

Някои семейства разполагат с добро решение в подобна ситуация: "спрялата година". Това е периодът между завършване на гимназията и започване на университета. През тази година младежът може да работи, да пътува или да преоткрива себе си. С течение на времето неговият избор става по-значителен и по-успешен.

Решение: Нека бъдем честни - няма как да вземете целенасочено решение, ако се намирате под напрежение заради изпитите. Единственото нещо, което може да направите, е да мислите извън полето на ограниченията и правилата. Задайте си няколко въпроса:

 • Ако мога да направя само едно нещо през целия си живот, какво би било то?
 • Какво щях да правя, ако не ме беше страх от нищо?

2. 25-30-годишна възраст

В своята книга "Дефиниция на десетилетието" Мег Джейн описва човек, който се намира в криза, като цитира думите на пациента: "Чувствам се сякаш се намирам в средата на океан и мога да плуват във всяка посока, но не виждам бряг, затова не знам на къде да тръгна."

Състояние: Няма нужда да прекарвате целия си живот на едно място. Личният растеж трябва да бъде ваш приоритет. Разполагате с достатъчно време за укрепване на семейните ценности. Житейският опит на родителите ни кара да се чувстваме виновни за нашите неизпълнени планове и разбити надежди.

Периодът на криза е възможност да стигнете дъното, да се успокоите, да прецените бъдещите възможности, да разберете вашите собствени желания, да се отпуснете и да се възстановите. След това може да бъдете достатъчно силни, за да се изтласкате и отново да се устремите към повърхността.

Решение:

 • Първо спрете да се сравнявате с вашите колеги, приятели, бивши съученици и други.
 • Ако не желаете да изпълнявате житейските планове на някой друг, незабавно му кажете. Той не трябва да възлага напразни надежди, ако не иска да бъде разочарован.
 • За да разберете дали тестото е готово, трябва да хвърлите парче от него върху стената. Ако се залепи, значи е готово. Ако падне, има нужда от повече време. Същият принцип важи за всичко във вашия живот. Не се страхувайте да допускате грешки. Просто опитайте.
 • По-добре малко, отколкото нищо. Правете планове. Следвайте ги всеки ден.

3. 35-годишна възраст

Състояние: Изглежда сякаш сте живели неправилно през целия си живот: твърде много компромиси и прекалено малко време за сбъдване на собствените мечти. "Трябва" надделява над "Искам да". Минават дни. Меланхолията и депресията заемат връх. Разочарованието и стресът във всички сфери на живота дишат във врата ви. Изглежда е прекалено късно да поправите нещата.

Ако не се чувствате достатъчно смели, за да започнете да променяте живота си, опитайте се да посетите психолог, да прочетете научна литература за важните промени в зряла възраст или да гледате вдъхновяващ филм.

Решение: Необходимо е да си вземете почивка и да прекарате известно време сами със себе си, за да преодолеете трудния период. Може да ви бъде от полза да си зададете следните въпроси:

 • Какво мога да направя, ако имам 20 милиона лева и 10 години?
 • Какви са моите планове? Какво наистина искам?
 • Какво искам децата ми да научат за мен?

4. 40-50-годишна възраст

Състояние: Вашата работа спира да ви носи удовлетворение преди много години, любовта отдавна е изчезнала, къщата е само четири стени и нищо повече, децата ви са толкова заети със собствения си живот, че не обръщат внимание на вашите проблеми. Чувствате, че сте се посветили на неправилното нещо, че сте направили грешка в самото начало и сте забравили да я поправите, докато следвате нечий друг живот. Не смеете да гледате напред, защото страхът от смъртта, песимистичното настроение и липсата на желание да промените нещо ви пречат да оцените адекватно вашето минало.

Може да звучи банално, но трябва да се вземете в ръце. Отървете се от отрицателните мисли стъпка по стъпка. Започнете да правите планове. Точно така, правете планове. И обръщайте внимание на най-важните ценности във вашия живот.

Решение:

 • Ако смятате, че кариерата ви е приключила, помислете за пенсиониране: намерете друга работа или вземете заслужена почивка.
 • Бъдете активни. Спортът и умерената физическа активност подобряват кръвообращението и обогатяват мозъка с кислород.
 • Поддържайте контакт с приятели и деца. Те представляват връзка с вашите млади години и положителни спомени. Децата и внуците са вашето бъдеще.

Бонус: Криза в тийнейджърска възраст

В този период децата искат да опитат всичко, за да изглеждат готини в очите на приятелите си. Важно е да помогнете на тийнейджъра да не се изгуби в свят от хиляди възможности. Покажете му пътя към правилния избор.

Вместо да предлагат помощ възрастните често започват война с младите бунтари. За съжаление в тази война никой не печели. Опитвайки се да потиснат емоционалната буря в тийнейджърите, възрастните често пречупват техния дух, което предизвиква редица грешни избори в бъдеще. Те могат да включват различни неща: от невъзможност за взимане на решения до различни зависимости и психологически състояния.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат на тийнейджърите:

 • Дайте добър пример на вашето дете.
 • Покажете интерес към неговия живот: питайте, слушайте, насърчавайте.
 • Имайте предвид, че в определен момент детето ви може да бъде тормозено в училище. Бъдете там, за да помогнете, подкрепите и разрешите конфликта.
 • Контролирайте наличието на устройства и социални медии в живота на вашето дете.
 • Влезте в сътрудничество с учители, които работят с тийнейджъри.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.express.co.uk
По статията работи:: Маргарита Добрева

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)Тестове