Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Как да приготвите домашен компост за растенията

Как да приготвите домашен компост за растенията

Как да приготвите домашен компост за растенията - изображение

Не е нужно да купувате изкуствени препарати, за да подхраните градината или дори домашните цветя. Компостът е органичен материал, който е продукт от взаимодействието на бактериите с биоразградими отпадъци. Той е богат на минерали, които са идеална добавка за градинските растения, а освен това лесно се приготвя в домашни условия.

Компостът може да се прибави към почвата по всяко време на годината. Необходими са ви само кухненски отпадък, пръст и контейнер за смесването им.

1. Изберете място
Потърсете дискретна локация, където компостът няма да пречи на съседите или гледката ви. Ако живеете в апартамент, може да използвате някой ъгъл на открита тераса, където да поставите малък контейнер. Мястото трябва да има достатъчно въздух и слънчева светлина.

Компост в градината

2. Изберете контейнер за съхранение
Може да закупите готов компостер, да използвате голям съд като бидон или сами да си направите ограждение, използвайки подръчни материали като палети.

3. Подгответе съдържанието
Не всеки отпадък е подходяща съставка за компоста.

  • Използвайте: черупки от яйца, остатъци от плодове и зеленчуци, отпадъци от двора (трева, листа), вестник, тор (само от животни, които не ядат месо), утайка от кафе, дървени стърготини
  • Не добавяйте: месни или животински продукти, пепел от въглища, плевели, изпражнения на домашни любимци, продукти с мазнина

Колкото по-дребни са материалите, толкова по-бързо се разграждат. Затова е препоръчително да са добре нарязани. Вместо да добавяте отпадъците на малки дози, ги събирайте до натрупването на по-голямо количество, за да насърчите разграждащите процеси. Може да поставите в кухнята специална кутия, където да събирате остатъците и когато се напълни, да ги прибавяте към купчината навън.

Отпадъци за компост

4. Следете 3 показателя

  • Температура – компостът трябва да е топъл поради протичащите в него процеси. Те са най-интензивни в центъра му, където с ръка може да усетите дали има нагряване. Ако субстанцията е студена, можете да ускорите разграждането като разбъркате компоста за повече кислород или го поставите на по-слънчево място.
  • Влага – работата на бактериите изисква определено количество вода. Твърде много течност пречи на разлагането, а липсата й убива микроорганизмите. Компостът трябва да има умерена влажност, подобно на изстискана гъба.
  • Въздух - Често обръщайте почвата на компоста. Ако правите голяма купчина, може да поставите вертикално клони или тръби, които да използвате за раздвижване на материала.

5. Използвайте готовия продукт
Когато компостът е готов, той трябва да изглежда и мирише като тъмна наситена почва. Отпадъците представляват хомогенна смес и вече не си личат отделните елементи. След процеса на разграждане обемът на сместа ще е наполовина на началната субстанция.

Смесете готовия компост с градинската почва или добавяте малко количество към саксиите с цветя.

Готов компост
По статията работи: Гергана Стоева
Източници: planetnatural.com / bhg.com
Снимки: dallas.culturemap.com / thespruce.com / homestructions.com / umweltbundesamt.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНормативни актовеБотаникаНовиниИсторияРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияОбразованиеСоциални грижиАлт. медицина