Начало Съвети Здрав дух Общуване Как да разберете дали някой ви лъже за по-малко от 60 секунди

Как да разберете дали някой ви лъже за по-малко от 60 секунди

Как да разберете дали някой ви лъже за по-малко от 60 секунди - изображение

Според статистиката, ние получаваме близо 90% информация за това дали човек е честен или не чрез езика на неговото тяло. Следим движенията и тона на гласа, за да разберем намеренията.

Bright Side изучава творбите на Алън Пийс, Лилиан Стък и други известни психолози и открива 12 от най-често срещаните жестове, които лъжците използват.

1. Облизват и хапят устни

Облизване и хапене на устни

Хората, които лъжат, изпитват затруднения по време на комуникация, защото техните устни се изсушават. Това има своето обяснение: при стрес автономната нервна система намалява производството на слюнка. Ако предложите на този човек чаша вода, вероятно ще я изпие много бързо.

2. Придържат раменете назад и брадичките нагоре
Ако човек придържа раменете назад, докато говори, това може да означава, че той не се чувства сигурен. Същото важи за повдигане на брадичката: опитва се да накара думите му да звучат по-силни, отколкото са в действителност.

3. Държат очите широко отворени

Широко отворени очи

Психолозите твърдят, че лъжците могат да поддържат зрителен контакт за дълъг период от време. Въпреки това, ако човек лъже и иска да му повярвате, той ще се опита да ви погледне право в очите, за да изглежда надежден.

Най-големият признак, за който трябва да внимавате, е силното напрежение в очните мускули. Човекът ще се опита да се пребори със силното желание да погледне настрани. Той може да изглежда така, сякаш наситна се взира във вас. 

4. Ограничават своите движения

Добре известно е, че неконтролируемите жестове могат да покажат, че човек лъже. Обратното също е вярно. Лъжците познават този признак. Ето защо могат да се опитат да ограничат своите движения и да останат възможно най-неподвижни.

5. Насочват пръст към вас

Посочване с пръст

Соченето с пръст се счита за един от най-агресивните жестове. Ако човек реагира по подобен начин на вашите въпроси, това може да означава, че се опитва да имитира гняв. Но понякога истината е съвсем друга, а вие вече я знаете нали?

6. Накланят глава
Чарлз Дарвин забелязва, че хората (както животните) накланят своите глави, когато изпитват интерес към нещо. Лъжците също го правят. Те използват жеста, за да спечелят повече време за отговор и да провокират чувство на снизходителност в своите събеседници.

7. Дърпат яката и докосват шията си

Дърпане на яката и шията

Вратът е една от най-уязвимите части на човешкото тяло. Когато даден индивид се намира в опасност, той дърпа своята яка (особено ако е прекалено тясна), за да си поеме глътка чист въздух. Този жест показва чувство на неудобство и желание за намаляване на напрежението.

Триенето на врата, от друга страна, може да изглежда така, сякаш човек наистина мисли върху даден въпрос. Според езика на тялото, това означава: "Не съм сигурен, че съм съгласен с вас."

8. Прикриват уязвими части на тялото

Покриване на уязвими части от тялото

Гърди, корем и слабини - това са местата, които хора се опитват да прикрият, когато се притесняват. Има физиологично обяснение за подобен жест: автономната нервна система изпраща сигнал към коремните мускули, който дори може да доведе до болезнени спазми.

9. Държат се за предмети
Когато някой лъже, се чувства доста уязвим. Ето защо се опитва да намери опора под каквато и да е форма. Лъжците могат да се подпират на маси, стени и столове, които да ги карат да се чувстват в безопасност.

Този вид поведение е много естествено. Дори в детството научаваме, че за да избегнем опасна ситуация, трябва да се скрием някъде.

10. Започват да оправят своя външен вид

Коригиране на външния вид

Подобно поведение се наблюдава при жени, които се чувстват неудобно, когато отговарят на въпроси. Те играят със своите коси или "поправят" грима около очите си. Това им позволява да се чувстват сигурни и да изглеждат уверени в малките лъжи, които изричат.

11. Обръщат леко гръб
Когато говорим с някого, може да не го гледаме в лицето, но нашето тяло все още да е обърнато към него. Това означава, че сме отворени за разговор. Но ако човек извърти своето тяло встрани (дори леко), значи се опитва да скрие нещо, което го кара да се чувства неудобно.

12. Кръстосват пръсти по време на ръкостискане

Кръстосване на пръсти по време на ръкостискане

Ако човек стисне ръката ви и забележите, че кръстосва пръстите си, това може да означава, че той не е искрен с вас. Всъщност, подобен жест се използва от военните, за да покажат, че са били принудени да се ръкуват с някого. В допълнение към това, хората могат да кръстосат пръсти зад гърба си, което е друг признак на неискреност. Така че, когато се ръкувате с някого, наблюдавайте какво прави другата му ръка.

Бонус: Какво трябва да направите, за да разкриете лъжа, ако говорите с някого по телефона и не може да го видите

Лъжците често не завършват своите думи и се опитват да имитират дрезгав глас, за да вдъхнат доверие. Така че, ако някой иска да ви излъже, той може да направи това чрез намаляване на тона на гласа (както съзнателно, така и подсъзнателно).

И още нещо - лъжцте изричат думите тихо и накъсано. Това се дължи на ефекта, който лъжата оказва върху дишането: хората изпитват тревожност и дихателни проблеми по време на този процес.

Имате ли собствен начин да разпознаете дали човек лъже или казва истината?

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: archive.attn.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиРецептиЛайфстайлСнимкиСпортЛюбопитноТестове