Масло или маргарин - кое е по-доброто за сърцето?
В последните десетилетия спорът между маслото и маргарина непрекъснато се пренася от научните среди към ежедневната ни трапеза. Кой продукт е по-подходящ за здравето на сърцето ни? Дали традиционното масло, познато от поколения, или модерният маргарин с обещания за по-добър холестерол и по-ниски рискове за сърдечно-съдовата система, заслужава място в нашето меню? В тази статия ще разгледаме основните разлики между двата продукта, хранителната им стойност, потенциалните ползи и рискове, както и актуалните научни данни, за да ви помогнем да направите информиран избор в кухнята.
Маргаринът често превъзхожда маслото по отношение на здравето на сърцето
Маргаринът представлява смес от масла, които са предимно ненаситени мазнини, докато маслото се прави от сметана или мляко и съдържа главно наситени мазнини. Замяната на наситените мазнини с ненаситени мазнини може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като мазнините в растителните масла понижават общия холестерол и "лошия" LDL холестерол, когато заменят наситените мазнини. Това важи особено за масла с преобладаващо количество полиненаситени мазнини, като соевото масло, когато те заместват наситените мазнини.
Някои маргарини обаче са по-добри от други
Маргарините, продавани извън САЩ, може да съдържат трансмазнини, които повишават риска от сърдечни заболявания, докато в САЩ е забранено добавянето на трансмазнини в маргарина. Количеството наситени мазнини, сол и витамини в маргарина варира в зависимост от състава и рецептата. По-твърдите маргарини обикновено съдържат повече наситени мазнини от меките или течните варианти, затова се препоръчва изборът на меки или течни маргарини с по-ниско съдържание на наситени мазнини.
| Добре е да се избира маргарин с по-малко от 10% от дневната стойност за наситени мазнини и с ниско съдържание на сол. Консумацията на маргарин трябва да се ограничава заради калориите. |
Защо хората се колебаят?
Много хора изпитват колебание дали да използват масло или маргарин, тъй като дълго време маслото беше свързвано с повишен риск от сърдечни заболявания заради високото съдържание на наситени мазнини. Последва преориентация към маргарин като по-здравословна алтернатива, но по-късно се появиха опасностите на трансмазнините, които повишават "лошия" LDL холестерол и понижават "добрия" HDL холестерол.
Какъв е всъщност истинският проблем?
Истината е, че не съществуват категорични доказателства, че замяната на масло с маргарин намалява риска от сърдечен удар или заболявания. Днес проблемът се разглежда по-нюансирано: маслото остава с препоръка за умерена консумация, главно заради наситените мазнини, а маргарините трудно се класифицират еднозначно. Старите твърди маргарини са лоши за сърцето, докато новите продукти с ниско съдържание на наситени мазнини, висок дял на ненаситени мазнини и липса на трансмазнини са приемливи при умерена употреба.
- Сравнението на здравословността на маслото и маргарина най-добре се прави чрез проверка на етикетите, където сега е задължително да се отбелязва количеството наситени и трансмазнини, а целта е да се ограничи приемът на първите и да се избягват изцяло вторите.
- Здравословни алтернативи на маслото и маргарина са зехтинът и други растителни масла, богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини. За хора, които искат да понижат холестерола, спредове с растителни мазнини са още по-добър избор, тъй като редовната им употреба спомага за намаляване на LDL холестерола.
| Маргарин и краве масло - на какво мнение са хората? |
| » За и против маргарина - използвате ли го още? |
| » Използвате ли краве масло у дома? |
Интернет е пълен с противоречива информация за храненето и здравето, което затруднява взимането на информирани решения относно масло и маргарин.
![]()
Каква е разликата между масло и маргарин?
Маслото е концентрирана млечна мазнина, произведена чрез разбиване на сметана, докато маргаринът е силно преработен продукт от растителни масла, които съдържат полиненаситени мазнини, полезни за сърцето.
- Маслото съдържа високо количество наситени мазнини (около 52%), които традиционно се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания. Въпреки това, последните изследвания поставят под съмнение колко вредни са наситените мазнини, като подчертават, че те увеличават и "добрия" HDL холестерол. Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаването на наситените мазнини до 6% от дневния калориен прием.
| В маслото могат да се открият полезни вещества, особено ако произлиза от крави, хранени с трева, като витамин К2, конюгирана линолова киселина, бутират и омега-3 мастни киселини, които могат да имат противовъзпалителен ефект и да подпомагат здравето. |
- Маргаринът се прави чрез втвърдяване на растителни масла, които при по-стария процес на хидрогенация формираха трансмазнини - вредни за сърцето. Заради това бе забранено използването на частично хидрогенирани масла (PHOs) в САЩ. Новите технологии постигат втвърдяване без трансмазнини.
| Маргаринът може да съдържа полезни полиненаситени мазнини и да бъде обогатен с растителни стероли и станоли, които помагат за снижаване на LDL холестерола. |
Основни плюсове и минуси на масло и маргарин
| Хранителен аспект | Масло | Маргарин |
|---|---|---|
| Наситени мазнини | Високо съдържание (около 52%) | По-ниско съдържание на наситени мазнини |
| Трансмазнини | Обичайно няма | В зависимост от вида; в новите продукти - липсват |
| Полезни мастни киселини | Витамин К2, CLA, омега-3 | Полиненаситени мазнини, растителни стероли |
| Калории | По-високо калорично | По-ниско калорично |
| Влияние върху холестерола | Повишава LDL и HDL | Намалява LDL |
| Добавки | Натурално | Възможни емулгатори, оцветители, витамини |
В заключение, изборът между масло и маргарин трябва да се направи с оглед на индивидуалните нужди и умереността в употребата, както и качеството на продукта. Маргарините без трансмазнини могат да бъдат по-здравословни, а маслата от крави, хранени на пасбище, предлагат и определени хранителни ползи.
- https://www.healthline.com/nutrition/is-butter-bad-for-you
- https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/margarine-vs-butter
- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/butter-vs-margarine
Често задавани въпроси
Масло и маргарин - как да ги различим?
Почти невъзможно е да различим масло от маргарин само с един поглед. Въпреки това, вашето обоняние може да ви помогне. За да направите това, втрийте малко количество от продукта върху парче хартия и го запалете. Ароматът на изгоряло масло е сладък и апетитен, а маргаринът мирише неприятно, подобно на печена свинска мас.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ДИВ КОПЪР 10 мл
НАУ ФУДС СПОРТ МСТ ОЙЛ дражета 1000 мг * 150
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ШИПКА 20 мл
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС МСТ ОЙЛ 591 мл
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА НАР 50 мл
БОТАЛАЙФ КОНОПЕНО МАСЛО 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Синапено масло – хранителен състав, ползи и странични ефекти
- Маслен крем за сладкиши с кондензирано мляко
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Лесно ръководтсво за преобразуване на грам масло в супени лъжици и обратното. Инфографика
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Маслен крем с орехи и прясно мляко
Коментари към Масло или маргарин - кое е по-доброто за сърцето?