Начало Съвети Здраво тяло Златната възраст Как да разпознаем ранните признаци на Алцхаймер

Как да разпознаем ранните признаци на Алцхаймер

Как да разпознаем ранните признаци на Алцхаймер - изображение

Болестта на Алцхаймер е дегенеративо заболяване, което обикновено започва да се проявява след 65-70 годишна възраст. Симптомите му включват проблеми с паметта и логическото мислене и затова е важно да се диагностицира навреме. По този начин могат да се вземат необходимите мерки за сигурността на пациента и да се избегнат инциденти. Ето 6 признака, по които лесно може да разпознаете началната фаза на състоянието:

1. Загуба на памет

Една от най-типичните му прояви е забравянето на нова информация. Човек има проблеми да запомни неща, които скоро е научил, а освен това започва да забравя някои важни дати и събития. Обичайно е да задава едни и същи въпроси по няколко пъти и да има постоянна нужда от напомнящи бележки.

2. Затруднение в извършването на познати задачи

Това може да включва проблеми с намирането на позната локация, затруднение при изпълнение на обичайните задължения или хобита. При някои хора заболяването може да се отрази на способността им да боравят добре с цифри и да се концентрират. Може да им е трудно да управляват месечния си бюджет или да си спомнят нещо добре познато като любима рецепта.

Проблеми с паметта

3. Объркване във времето и пространството

Хората с Алцхаймер може периодично да губят представа за датата и изминаването на времето. Възможно е да не си спомнят как и защо са отишли на определено място.

4. Проблеми с изказа

Често при състоянието се наблюдават някои проблеми при воденето на диалог. Има тенденция да се оставят недовършени изречения, да се повтарят едни и същи неща и да се забравят определени думи.

Възрастна жена

5. Загуба на предмети

Понякога хората с Алцхаймер слагат нещо на необичайно за него място и не могат да го намерят. Срещат затруднение да се върнат назад и да си припомнят какво са правили тогава. Възможно е да обвинят, че друг го е взел.

6. Промени в характера, настроението и преценката

Могат да се забележат чувства на обърканост, безпокойство или депресивност. Някои решения започват да изглеждат нетипични или неадекватни за ситуацията. Също така се наблюдава по-малко заинтересованост в поддържането на добър вид и хигиена.

Ако забележите такива симптоми у ваш близък, се консултирайте с лекар и избягвайте да го оставяте без надзор.

Лекарска помощ

Редактор: Гергана Стоева
Източници: alz.org / readersdigest.ca
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаХранене при...Социални грижиИзследванияИсторияЛеченияПроизводители