Как да различите естествените подправки от фалшивите?

Светът на подправките е ярък и разнообразен. За съжаление, често купуваме нискокачествени стоки и дори евтини имитации. Никой не може да се спаси от това, дори жителите на страните, които произвеждат тези подправки. Представяме ви няколко прости трика, които могат да ви помогнат да определите качеството на закупените стоки. Насладете се на истински ароматни подправки!
1. Канела и китайска касия.
- Китайската касия често се продава вместо канела. И двете подправки изглеждат еднакво, но касията има по-слаб аромат. Освен това, нейните пръчици са по-големи, дебели и извити само от едната страна.
- Лесно може да разберете дали канелата на прах е истинска като добавите капка йод в нея. Ако подправката се оцвети в синьо, значи това е касия.
2. Черен пипер, бял пипер и бахар.
- Когато натрошите зрънца пресен черен пипер, те се отделят на големи парченца, оставяйки лека мазна следа. Нискокачественият продукт, който е прекалено сух или стар, се разпада на малки части, когато се смачка.
- Белият пипер трябва да бъде кремав и леко кафеникав на цвят. Ако той е прекалено бял, най-вероятно е бил избелван. Зрънцата на белия пипер нямат обвивка.
- Бахарът трябва да бъде голям и да има равномерна дебела обвивка. Висококачествената подправка потъва във вода.
3. Джинджифил.
- Коренът от джинджифил трябва да бъде гладък, твърд, без гънки и с тънка обвивка. Ако той е набръчкан или кашкав, значи е стар. Най-добре коренът да не разполага с прекалено много израстъци, за да може да бъде сочен и без груби влакна.
4. Куркума.
- Понякога куркумата на прах се заменя с цветно ароматно брашно. В този случай лесно може да разпознаете фалшификата: просто разтворете подправката във вода. Натуралната куркума не образува белезникави петна по повърхността.
- Коренът е жълт или оранжев. Обелката е тънка, а сокът боядисва всичко в ярък цвят. Коренът не трябва да бъде мек или набръчкан.
5. Звезден анасон.
- По аромат звездният анасон наподобява на обикновен и има червеникаво-кафяв цвят. Той разполага с 8 отделения, съдържащи лъскави семена. Свежият анасон, ако не е повреден, отделя лека мазна течност. Ако звездичките са прекалено крехки или твърди, значи продуктът е стар и нискокачествен.
6. Кардамон.
- Кардамоновите шушулки трябва да бъдат големи и маслиненозелени. Яркозеленият цвят показва наличие на изкуствени оцветители. Жълтеникавият оттенък означава, че подправката е неправилно сушена или стара.
7. Индийско орехче.
- Истинското индийско орехче е голямо, овално и набраздено във вътрешната част. Неговият заместител разполага с удължена форма и слабо набраздяване при разрязване.
8. Карамфил.
- Качественият карамфил е кафяв, а неговите зрънца са по-светли от самите стъбла. Те отделят масло, когато се повредят. Карамфилът има силен аромат и парлив, леко горчив вкус.
- Може да проверите свежестта на подправката като я потопите във вода. Свежият карамфил се носи вертикално, докато старият лежи на повърхността.
9. Ванилия.
- Ваниловите шушулки запазват своя вкус в продължение на няколко години. Качествената подправка разполага с извивки в краищата. Шушулките имат шоколадов цвят. Те са гъвкави и достигат дължина от 15-25 сантиметра.
- Ванилията, дори тази, която не е с високо качество и аромат, е значително по-добра от нейния синтетичен аналог - ванилинът.
10. Шафран.
- Натуралният шафран е много скъп. Когато го купувате на "добра цена", рискувате да се сдобиете с фалшив материал, направен от куркума, шафранка или сушено цвекло. Качественият продукт е хомогенен, без трохи, с наситен бургундски или тъмночервен цвят. Когато се стрие, шафранът формира прахообразна текстура. Ако разтворите подправката във вода, тя може да оцвети течността само за 15 минути.
Общи съвети:
- Избирайте подправки, които са цели, а не смлени. Те често биват разреждани с евтини аналози и добавки, затова понякога е трудно да се провери тяхното качество.
- Обърнете внимание на опаковката. Тя трябва да предпазва продукта от прах, влага и миризма. Стъклените контейнери се считат за най-добрите. Те не допускат влага и не оказват въздействие върху аромата на продукта. Подправките трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина.
- Мелничките за подправки са перфектните контейнери, защото позволяват да смелите подправките, преди да ги добавите в ястието. В допълнение, те могат да се използват многократно, което е чудесно.
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.recipes.heart.org
По статията работи: Маргарита Добрева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛ ХИМАЛАЯ ЕДРА 250 гр. ЗЕМЕЛА
КВАДРАТНА МЕЛНИЧКА С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 80 гр.
БУРБОНСКА ВАНИЛИЯ на прах 15 г ЗДРАВНИЦА
КОНОПЕНО СЕМЕ БЕЛЕНО 200 г ЗДРАВНИЦА
ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
БИОХЕРБА СИТНА ХИМАЛАЙСКА СОЛ 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Калоферче
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Чубрица - балканска
- Киселица, Дива ябълка
- Приготвяне на креолски микс подправка каджун
- Посевна челебитка, Черен кимион
- Фалопия
- Как да заменим различните подправки
- Свеж микс от подправки за овкусяване на пуешко
Коментари към Как да различите естествените подправки от фалшивите?