Начало Съвети Здраво тяло За детето Как да се справите с непослушното дете

Как да се справите с непослушното дете

Как да се справите с непослушното дете - изображение

Няма нужда да казвате, че човек трябва да намери уникален подход в отглеждането на всяко дете, но има някои златни правила, които могат да ви помогнат да изградите връзка дори с най-непокорното. В своята творба "Теория на игрите за родители", Пол Ребърн и Кевин Золман твърдят, че класическата стратегия на теорията на игрите учи малчуганите да постигат справедливи споразумения, да бъдат по-послушни и да изградят приятелски отношения със своето семейство.

Представяме ви няколко съвета, които могат да помогнат на родителите да се справят дори с най-упоритите деца чрез съвместна игра.

1. Детето отказва да върви със своите родители

Вероятно всеки родител е бил изправен пред ситуация, в която неговото дете спира на средата на пътя, отказва да държи родителя за ръка или просто не иска да помръдне.

За да го убедите да продължи напред, опитайте да размените своите роли. Оставете детето да бъде родителят. Не след дълго време може да забележите как малчуганът веднага влиза в играта и става по-послушен.

2. Детето не иска да бъде наказано за лошо поведение

Какво трябва да направите, ако вашето дете се държи невъзпитано, но не иска да бъде наказано? Говорете с него. Обяснете защо е виновно и защо трябва да бъде наказано. Може да направите бизнес предложение: например предложете на детето да плати глоба от своята касичка или да мие чиниите в рамките на седмица. Нека има право да избира, дори когато греши.

Моля, имайте предвид, че емоционалното насилие никога не е правилният подход. Така че, вместо да карате детето да стои в ъгъла дълго време и да мисли за своето поведение, опитайте да общувате с него и заедно да разберете как неговата грешка може да бъде поправена.

3. Детето не иска да яде супа, но няма нищо против да хапва бонбони за обяд

Ако детето отказва да обядва и вместо това иска своите любими бонбони, предложете десерт като награда за свършената работа. Това действа предимно при малчугани, които имат състезателен дух. Те могат да положат всички усилия, за да изядат своя обяд, само и само да получат сладката награда след това.

Не бъдете осъдителни и не се опитвайте да намирате компромиси. Децата са склонни да съдействат, ако им се предложи добра оферта.

4. Детето не иска да закусва

Опитайте се да дадете пример. Когато родителите са прекалено заети сутрин и детето трябва да закусва само, няма нищо чудно в това, че то може да остави по-голямата част от храната в чинията. Ако се откаже от закуската, правете му компания. За да превърнете задачата в игра, предположете колко лъжици овесена каша са останали. По този начин може да бъдете сигурни, че то дори няма да забележи как е изяло цялата купа.

5. Детето не иска да се облича

Лесно може да избегнете спор, като го решите, "докато играете". Ако детето откаже да се облече, опитайте следното: вижте дали може да се облече със затворени очи. Малчуганите обичат игрите. Те могат да помогнат да се облекат по-бързо и така да се предотвратят възможни конфликти.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: familyeducation.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноСнимкиНовиниАнкетиОрганизацииЛеченияБотаникаМикробиологияПатологияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаСпортИзследванияФизиологияКлинични пътекиХранене при...ИсторияСпециалистиИнтервютаРецептиТестовеОбразованиеНормативни актовеЗаведения