Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да се храним, за да сме сити по-дълго време

Как да се храним, за да сме сити по-дълго време

Как да се храним, за да сме сити по-дълго време - изображение

Случвало ли ви се е да почувствате глад 1-2 часа след като сте се нахранили? Въпреки че за момента сте успели да заситите глада, той неизменно се връща по-скоро отколкото сте очаквали? Често причината за това е начинът, по който комбинираме храните в менюто си.

Хранителни групи

Добавянето на здравословни мазнини към храната всъщност може да има голям ефект върху чувството за глад. Когато храненето се състои само от въглехидрати или комбинация от въглехидрат и протеин, има голяма вероятност да огладнеем по-бързо.

Причината за това е, че смилането на мазнините изисква повече време и съответно те остават по-дълго в стомаха. Протеинът ни засища, но мазнините ни държат сити. Противно на схващането, че те водят до натрупването на излишни килограми, полезните източници на мазнини могат да ви помогнат да се храните по-балансирано.
Хранене с мазниниМного хора споделят опита, че закуска, която се състои само от въглехидрати, не успява да ги засити достатъчно. Вместо бисквити или мюсли с плодове, може да приготвите малък пълнозърнест сандвич, допълнен с добри мазнини като авокадо, масло, сьомга, маслини или зехтин. Същият принцип може да приложите и за следобедната закуска, ако искате да не сте съвсем прегладнели докато стане време за вечеря. А и освен това мазнините са изключително важни за баланса на хормоните в тялото.

Когато избирате пакетирани продукти за хапване набързо се ориентирайте към храни, които предлагат не само прости въглехидрати, а също така мазнини и фибри. Така ще увеличите времето на ситост след хранене.
Балансирано храненеЕдни от полезните източници на мазнини, на които редовно можем да разчитаме са авокадо, ядки, семена, яйца, зехтин и риба. Ето няколко идеи, с които лесно може да включите повече мазнини в храненето си.

  • Към овесени ядки, препечени филийки и смутита може да добавите една лъжица от продукт като фъстъчено или бадемово масло, както и тахан.
  • Обогатете салатата и сандвича с 1/2 или 1/4 авокадо, яйца, маслини или семена.
  • За приготвянето на протеиново хранене като месо или бобови култури, спокойно добавяйте по 1 супена лъжица зехтин, която едновременно подобрява вкуса и хранителната стойност на менюто.

Меню с протеини и манини
Редактор: Гергана Стоева
Източници: popsugar.co.uk
Снимки: blog.ifit.com / thestar.com / jillianmichaels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитноЛеченияЛайфстайлРецептиХранене при...НовиниСнимкиАлт. медицинаСъставкиФизиологияИсторияТестовеБотаникаДиетиПсихологияАнкетиВидеоНормативни актовеЗаведенияОрганизацииИнтервютаКалкулаториПроизводители