Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да си направим артишок на скара?

Как да си направим артишок на скара?

Как да си направим артишок на скара? - изображение
Освен, че е по-вкусната алтернатива, готвенето на скара е и по–полезният начин да се развихрим в кухнята. А артишокът е изключително богато на витамини и минерали растение, но е трудно да определим как точно се приготвя и яде само от вида му (особено ако сте решили да го включите на трапезата си за първи път). Вижте как да го приготвите на скара. 
  • За тази рецепта са ви нужни 3 артишока, 1 лимон, 1/8 чаша зехтин, сол и черен пипер.
  • Първо измийте старателно зеленчуците със студена вода и подсушете с кухненска хартия. Ако артишокът има малки бодлички в края на листата, то ги отрежете с помощта на кухненски ножици.
  • Премахнете ненужното стъбло, тъй като е по–горчиво на вкус. Отстранете и по няколко сантиметра от върха на всеки артишок. 
 
  • Измийте старателно зеленчука под студена вода, като разлиствате листата му, за да премахнете всякакви замърсявания. Срежете артишока на половинки с помощта на остър нож. Изгребете сърцевината (неядливата част) и я премахнете.
  • Напръскайте артишока с лимонов сок, за да предотвратите потъмняване на отрязаните части, докато го приготвяте.
  • За да спестите време, може да срежете половинките на четвъртинки. Така ще ги приготвите по-бързо. След това сварете зеленчуците на пара за около 45 минути (докато омекнат).  
  • Наредете артишока на скарата, разтворете леко листата му и поръсете отвътре със зехтин, лимон и сол. Ако ви е по вкуса, поставете скилидка чесън в средата на всеки зеленчук.
  • Оставете ястието да се запече в за около 8 минути. Когато е готово, го гарнирайте с подходящ сос. 
 
Допълнителен съвет: Независимо дали го печете, варите или задушавате, това са основните стъпки за приготвянето на артишок. Може да гарнирате и само с чесън и зехтин.

Източник: toriavey.com
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛайфстайлПрезентацииЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛечения