Как да си отгледаме сами гъба комбуча в домашни условия?
Вероятно много от вас знаят колко страхотни ползи за здравето ни притежава чаената гъба комбуча. Но малко известен факт е, че не е задължително да си я купуваме или развъждаме от познати, които я имат. Комбуча може да прорасне и сама, а ние ще ви кажем какво да направите, за да се случи това.
Необходими са ви термос (чиято вътрешност не е метална) и плодове от шипка (може да използвате сушени).
Старателно измийте и изплакнете термоса с вряла вода. Изплакнете и шипката с вряла вода и я сложете в термоса. Залейте я с вряща вода, като за 20 - 30 плодчета използвате 1/2 литър вода. Затворете плътно съда и не го отваряйте 2 месеца.
След 2 месеца ще сте получили собствена гъба комбуча с диаметър колкото на термоса (прозрачна и не много плътна). Но тя все още няма да е готова да произвежда чай. Измийте я със студена преварена вода и я преместете в стъклен буркан. Залейте я обилно със сладка вода (вода със захар). Така гъбата ще прорасне и ще се уголеми до диаметър колкото този на буркана. За по-нататъшната грижа за чаената гъба, както и за това как да си приготвите напитка от нея може да прочетете тук.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАДФОРКОС ЕКСФОЛИРАЩА МАСКА ЗА КРАКА 40 мл
НовБОДИ БУУМ СЕБУМ ХИДРАТИРАЩ И МАТИРАЩ ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
НовБИО ЧАЙ ЙОГИ ФИЛТЪР ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ * 17
БИЕЛЕНДА ИЗГЛАЖДАЩ БАЛСАМ ЗА ТЯЛО ПРАСКОВА И КОМБУЧА 400 мл
НовБИО ЧАЙ ЙОГИ ФИЛТЪР ЗЕЛЕН БАЛАНС * 17
ВИТЕКС УЛТРА ЛОНГ ОВЛАЖНЯВАЩ КРЕМ-СОРБЕТ ЗА ЛИЦЕ И ОЧИТЕ 20+ 40 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Природосъобразен начин на живот
- Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
- Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба
- Комбуча - чаена гъба, която върши чудеса
- Как да си приготвим чай от Комбуча?
- Пийте чай комбуча за добро храносмилане и имунитет
- Комбуча подпомага лечението на туберколоза
- Комбуча от джинджифил притежава способността да помага при рак на гърдата
Коментари към Как да си отгледаме сами гъба комбуча в домашни условия?
Правех си ябълков оцет,ябълки захар и вода, и ми се получи нещо такова ,а може да е гъба камбуча.
пробвах но нищо не става
Sеvi Tair
Направих всичко описано от вас. След 2 месеца като отворих термоса отгоре имаше нещо зелено/мухъл-плесен/ нещо от сорта. Това нормално ли е? Или да изхвърля всичко?
Здравейте! Вероятно след изплакването с гореща вода, все пак в термоса са останали някои незабележими замърсявания, които са станали причина за развитието на плесен, а не на гъбата Комбуча. Затова най-добре да изхвърлите това, което се е получило. Самата гъба има вид, показан на изображенията в статията и няма как да се обърка с неприятните на вид мухъл и плесен. Може да опитате да си я приготвите отново, като се уверите, че и термосът, и шипката са много добре почистени от всякакви замърсявания. Ако този път всичко е наред, в съда ще се развие полезната чаена гъба. Бъдете здрави!
Направих всичко описано от вас. След 2 месеца като отворих термоса отгоре имаше нещо зелено/мухъл-плесен/ нещо от сорта. Това нормално ли е? Или да изхвърля всичко?