Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Как да си отгледаме сами гъба комбуча в домашни условия?

Как да си отгледаме сами гъба комбуча в домашни условия?

Как да си отгледаме сами гъба комбуча в домашни условия? - изображение

Вероятно много от вас знаят колко страхотни ползи за здравето ни притежава чаената гъба комбуча. Но малко известен факт е, че не е задължително да си я купуваме или развъждаме от познати, които я имат. Комбуча може да прорасне и сама, а ние ще ви кажем какво да направите, за да се случи това.

Необходими са ви термос (чиято вътрешност не е метална) и плодове от шипка (може да използвате сушени).

Старателно измийте и изплакнете термоса с вряла вода. Изплакнете и шипката с вряла вода и я сложете в термоса. Залейте я с вряща вода, като за 20 - 30 плодчета използвате 1/2 литър вода. Затворете плътно съда и не го отваряйте 2 месеца.

След 2 месеца ще сте получили собствена гъба комбуча с диаметър колкото на термоса (прозрачна и не много плътна). Но тя все още няма да е готова да произвежда чай. Измийте я със студена преварена вода и я преместете в стъклен буркан. Залейте я обилно със сладка вода (вода със захар). Така гъбата ще прорасне и ще се уголеми до диаметър колкото този на буркана. За по-нататъшната грижа за чаената гъба, както и за това как да си приготвите напитка от нея може да прочетете тук.

Още по темата:

4.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноХрани и ястияРецептиСнимкиНовиниСъставкиДиетиПсихологияЛайфстайлПроизводителиИсторияКлинични пътекиОбразованиеСоциални грижиНормативни актове