Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Как да си приготвим чай от Комбуча?

Как да си приготвим чай от Комбуча?

Как да си приготвим чай от Комбуча? - изображение

Всеки ден откриваме нови храни и добавки, които да ни бъдат от полза за насърчаване на здравето. Чаят от Комбуча се образува при ферментация на обикновен чай с кафява захар и гъби Комбуча. Процесът е подобен на получаването на кефир. Гъбата Комбуча осигурява полезни вещества за организма, като витамини от група B, витамин C, естествени антибиотични вещества и аминокиселини. Тази древна гъба, която произлиза от Китай, постепенно се разпространява в останалите части от света. Ето как да си приготвите чай от Комбуча.

Необходими продукти:

  • 1 литър вода
  • 1 гъба Комбуча
  • 1 торбичка зелен, червен или черен чай
  • 60 грама кафява захар

Начин на приготвяне:
Изсипете водата в подходящ съд. Оставете я на огъня, за да заври. Залейте с нея пакетчето чай и покрийте съда с капак. Оставете напитката да се охлади за 20 минути. Към нея добавете необходимото количество кафява захар. Разбъркайте добре напитката до пълното разтваряне на подсладителя. Изсипете чая в стъклен буркан и към него добавете гъбата. Покрийте съда с кърпа, а нея фиксирайте с ластик. Оставете напитката да ферментира на стайна температура (21 градуса) за 12-15 дни. След това премахнете гъбата и я оставете за още 3 дни. Изсипете я в стъклени бутилки и я съхранявайте в хладилник.

Начин на приложение:
Консумирайте по 1 чаена чаша от напитката всеки ден. Диабетиците или хората, които искат да приемат по-малко захар трябва да взимат напитката в резултат от ферментацията на петнадесетте дни.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлРецептиСнимкиХрани и ястияДиети