Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Как да спестите повече пари за една година, дори да сте голям прахосник?

Как да спестите повече пари за една година, дори да сте голям прахосник?

Как да спестите повече пари за една година, дори да сте голям прахосник? - изображение

Пестенето на пари не е лесна задача, особено за тези, които харчат много и не могат да спрат. Но понякога трябва да купувате важни стоки и е хубаво да имате някои спестявания. Представяме ви 3 прости съвета, които да помогнат в постигането на това начинание.

1. Спестявайте на етапи

Този метод отнема година (52 седмици). Идеята е всяка седмица да спестявате повече пари от предходната. Например, започнете с 5 лева. Следващата седмица отделете 10. По-следващата 15 и т.н. Последната седмица отделете 260.

Накрая на годината ще имате 6890 лева. Този метод действа само ако отделяте пари редовно, без да ги харчите. Ако е прекалено трудно, опитайте да намалите сумата и да заделяте средства всеки месец, вместо седмица.

2. Купувайте и спестявайте

Този лесен метод помага не само да спестявате пари, но и да следите вашите разходи. Идеята е да отделите процент от всяка покупка, която направите. Как действа методът?

Например, искате да отделите 10% от всяка закупена стока. Новият пуловер, който струва 30 лева, ви позволява да добавите 3 лева към вашата касичка. Следователно, ако харчите по 150 лева месечно, може да спестите 180 лева за една година.

Сами преценете кога да пестите пари и кога не. Или помислете за всички покупки или само тези, които са по-големи от предварително определената сума.

3. Превърнете лошите навици в спестявания

Идеята на този метод е да отделете определена сума пари за всеки лош навик, който имате. Например, да речем, че непрекъснато закъснявате за работа или редовно пропускате посещенията във фитнес залата. Отделете 1, 3 или дори 20 лева. Вие определяте размера на глобата. Най-важното е да посочите сумата в самото начало и да не я намалявате.

Този метод може да ви помогне да се откажете от лошите навици и да се сдобиете с повече пари. Например, ако отделяте по 20 лева месечно, ще спестите около 240 годишно.

Кой от следните методи смятате, че може да използвате? Споделете в коментарите по-долу.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: blog.careco.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСоциални грижи