Начало Съвети Околна среда и бит За дома Как сами да си отгледаме бонсай

Как сами да си отгледаме бонсай

Как сами да си отгледаме бонсай - изображение

Отглеждането на красиви дръвчета тип бонсай е древна азиатска традиция. Те са стилна и интересна декорация за дома и офиса, като всъщност лесно могат да бъдат отгледани в домашни условия.

Буквалният превод на думата „бонсай” е „растение в саксия”. Миниатюрният размер на дървото се дължи именно на малката саксия, която ограничава разпространението на корените. Другият важен фактор за външния му вид е подрязването на клоните и оформянето им с помощта на медна тел.

Ето няколко практични насоки, с които сами може да засадите и да се грижите за дръвче бонсай:

1. Избиране на подходящ вид
Има различни сортове дървета, които могат да бъдат отгледани като бонсай. Добре е да съобразите избора си с температурата и светлината, с която стаята разполага. Едни от подходящите растения за отглеждане у дома са хвойна, бор, смърч и кедър. Могат да се използват и широколистни видове като японски клен, магнолия, бряст и дъб. Още няколко добри опции са фикус, гардения, камелия, шефлера (дърво чадър) и чемшир.
Декорация с бонсай2. Начин на отглеждане
Може да отгледате бонсай от семе - това обикновено е по-бавен процес, но ви дава пълен контрол върху формата на младото растение. Също така може да използвате отрязано клонче от дърво, което да оставите да пусне корени. Това също ви дава шанс да контролирате растежа му, защото фиданката е малка и пластична. Преди да достигне крайния си вид, бонсаят има нужда от няколко години подрязване и оформяне.

Цъфтящ бонсай

3. Саксия и коренова система
Размерът на саксията е един от най-важните фактори за успешното отглеждане на бонсай. Тя трябва да е малка, за да спира развитието на корените, но и едновременно да позволява на растението да се изхранва от тях. Най-отдолу поставете по-едра пропусклива пръст, а над нея запълнете с по-ситна почва.

Бонсай, оформен с тел

Когато пресаждате вашия бонсай от първата му саксия, отрежете големите дебели корени, като оставите мрежа от дълги тънки разклонения. По-добре е да има система от много малки корени, отколкото няколко основни едри корена.

4. Клони и корона на дървото
Можете да оформите горната част на дървото по ваш избор като използвате медна тел. По този начин се създава характерният вид на ниска разклонена корона. Подстригването на клоните е изключително важно. Премахвайте дебели и големи клони, разположени високо и около върха. Там е добре да има фини стъпаловидно разположени клонки. Отстранявайте разклонения със странни извивки и съседни клони, които са на една и съща височина.

Подрязване на бонсай

Може да потърсите снимка на бонсай, която да използвате като модел за вашето растение и да оформяте короната според нея.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: wikihow.com / growabonsai.com
Снимки: homedepot.com / gazetadopovo.com.br /.bhg.com.au / blogyears.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиТестовеБотаникаСпортНормативни актовеНовиниИсторияРецептиЕ-тата в хранитеЛечения