Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот 8 овощни дръвчета, които може да отглеждате в домашни условия

8 овощни дръвчета, които може да отглеждате в домашни условия

8 овощни дръвчета, които може да отглеждате в домашни условия - изображение

Според Министерството на земеделието в САЩ, всеки възрастен трябва да консумира близо 1 1/2 - 2 1/2 чаени чаши плодове дневно. Въпреки че днес лесно може да се снабдите с необходимите продукти от супермаркета, винаги е за предпочитане да имате ваше собствено производство. Представяме ви списък с 8 овощни дръвчета, които може да отгледате на балкона или в градината.

1. Мандарина

Мандарините са вечнозелени растения, които достигат до 4-5 метра височина. Ако искате да отгледате мандариново дръвче, трябва да имате предвид следните съвети:

 • Поставете растението на добре осветено място, но го дръжте далеч от пряка слънчева светлина. Използвайте малко вода и добре дренираща почва. Не забравяйте да поливате дръвчето често, за да не изсъхне.
 • Използвайте пресни семена, тъй като те са по-надеждни. Опитайте се да ги засадите в края на пролетта или началото на лятото.
 • Когато разсадът достигне достатъчна височина, преместете го в по-голям съд и добавете малко прясна почва.

Семената от мандарини имат нужда от 5-7 години, за да дадат цвятове и плодове. Цъфтежът обикновено се състои през пролетта, а плодовете се образуват през лятото и узряват есента.

2. Лимон

Лесно може да отгледате лимон от семе. Просто трябва да го поставите в почвата и да следвате тези прости правила:

 • Засадете поне 5-10 семена, в случай че някои от тях не покълнат. Изберете такива, които изглеждат месести и произлизат от свежи плодове.
 • Не забравяйте, че лимоновите дръвчета обичат вода. Поддържайте почвата влажна и поливайте растенията 2-3 пъти седмично.
 • Лимоновият разсад се нужда е 10-14 часа слънчева светлина, докато порасналите дръвчета - поне от 8 часа.
 • Ако успеете да видите корените през дренажните дупки на саксията, тогава е време да преместите растението в по-голям съд.

Лимоновите дръвчета дават плодове след 5 години, но има случаи, в които трябва да изчакате 15 години.

3. Авокадо

Преди да поставите семето в почвата, трябва да подготвите разсада. За да направите това, вземете 3-4 клечки за зъби и ги използвайте, за да създадете "шахта" над чашата с вода. Течността трябва да покрива 2-3 сантиметра от долния край на семето. Поставете чашата на топло място като избягвате пряка слънчева светлина за 2-6 седмици, докато се появят корени.

 • Когато местите разсада в саксия, уверете се, че семето се показва над повърхността на почвата.
 • Направете засаждането през периода от март до юни.
 • Авокадовото дръвче се развива най-добре в умерено влажна почва. То трябва да бъде поливано по 2-3 пъти седмично.

Авокадовото дръвче се нуждае от 5-13 години, за да даде плод. Не се притеснявайте, ако видите, че то произвежда цветове, които капят през известен период от време. Това е напълно естествен процес.

4. Круша

 

За да улесните процеса на покълване, най-добре е да стратифицирате семената. За целта поставете в найлонов плик с влажен торфен мъх и съхранявайте в хладилник в продължение на 60-90 дни. След това прехвърлете в чаша с топла вода за 2 дни и засадете като следвате тези препоръки:

 • Използвайте добре дренирана почва и излагайте разсада на слънчева светлина поне 6 часа дневно. Не забравяйте, че колкото повече слънце приема едно растение, толкова по-голяма нужда от вода има то.
 • Поливайте дръвчето поне веднъж седмично. Правете това сутрин или вечер.

Крушовите дръвчета имат нужда от 3-10 години, за да дадат плодове. Те трябва да се обират, когато започнат да променят своя цвят, докато са още твърди, за да може да узреят напълно на стайна температура.

5. Ябълка

Ако искате да отглеждате ябълково дръвче, имайте предвид, че неговият сорт няма да бъде същият като този на семето, което сте посадили. Също така не забравяйте, че растението достига своята пълна височина, освен ако не е тип джудже. Ето няколко съвета, които да увеличат шансовете за успех:

 • Отделете 2 различни сорта семена, ако искате дръвчето да даде плодове. Поставете във влажна кърпа, а нея пъхнете в найлонов плик с херметическо затваряне. Съхранявайте в хладилник в продължение на 70-80 дни.
 • Засадете кълновете през ранната пролет (след последната слана).
 • Поставете саксията със семената близо до прозореца, за да осигурите достатъчно светлина.
 • Поливайте растението на всеки 10-12 дни до достигане на необходимата височина.

Ябълковите дръвчета, отгледани от семена, дават плодове след 8-10 години.

6. Слива

Отглеждането на сливово дръвче изисква предварителна подготовка. Вземете и поставете плодова костилка близо до прозореца. Оставете за няколко дни, за да изсъхне. След това счупете и извадете семето. Поставете в съд с вода за една нощ. На сутринта преместете в стъклен буркан с компост. Запечатайте съда и съхранявайте в хладилник в продължение на 6-8 седмици, докато забележите появата на корени.

 • Прехвърлете в саксия, пълна със смес от почва и компост (2:1).
 • Оставете близо до прозореца. Сливовите дръвчета имат нужда поне от 6 часа пряка слънчева светлина дневно.
 • По време на покълване, поддържайте почвата леко влажна, но не прекалено.

Вашето сливово дръвче трябва да започне да дава плодове след 3-5 години.

7. Череша

Ако искате вашето черешово дръвче да даде плодове, сертифицирайте неговите семена. Просто изсушете няколко костилки и поставете в найлонов плик с херметическо затваряне. Съхранявайте в хладилник в рамките на 10 седмици. След това (когато покълнат) извадете и посадете. Следните препоръки могат да бъдат от полза:

 • Черешите имат нужда от много слънчева светлина и добра циркулация на въздуха. Те предпочитат плодородна и пропусклива почва с отличен дренаж.
 • И още нещо, което трябва да знаете. Винаги поддържайте почвата влажна. Ако забелязвате, че тя започва да се изсушава, добавете малко вода, но не прекалявайте с нея.

Черешовите дръвчета могат да дадат плодове след 7-10 години.

8. Праскова

За да стратифицирайте прасковените костилки, увийте ги във влажна салфетка и ги поставете в хладилник за 8 седмици. След това преминете към тяхното засаждане.

 • Ако искате да улесните процеса на стратификация, извадете семената от костилките и поставете всяко в отделен найлонов плик. И още нещо. Винаги е по-добре да засадите повече от 1 семе наведнъж, защото много от тях може да не преживеят първата година.
 • Почвата трябва да бъде дълбока, пропусклива и да варира от глинеста до глинесто-песъчлива. Не забравяйте, че лошото дрениране може да унищожи кореновата система на младите прасковени дръвчета.
 • Поддържайте почвата влажна, но не и мокра. В противен случай корените на дръвчетата могат да загният. И не забравяйте, че те се нуждаят от много слънчева светлина.

Прасковените дръвчета могат да дадат плодове след 3-5 години.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: motherearthnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноТестовеСпортБотаникаРецептиХрани и ястияХранене при...Алт. медицинаИсторияПсихологияДиетиНовиниАнкетиЛечения