Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови

Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови

от 19 сеп 2018г., обновено на 20 сеп 2018г.
Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Може би звучи логично, че понеже суровите зеленчуци съдържат повече витамини, винаги са по-добрият избор. Но в някои случаи организмът успява да усвои повече от ценните им елементи, ако първо са преминали термична обработка. Част от зеленчуците губят важни микроелементи при нагряване, а други могат да предложат най-много на тялото едва след като са сготвени.

Важно е не просто какви хранителни вещества приемаме, а доколко те могат да бъдат усвоени от организма. Вижте кои храни стават по-пълноценни след термична обработка и кои са по-полезни сурови.

Гответе:

1. Домати
Ликопенът е антиоксидант с противовъзпалителни свойства, който намалява риска от проблеми със сърцето и някои видове рак. Той е мастноразтворимо съединение, което се усвоява най-добре от тялото, когато доматите са сготвени и към тях е добавена полезна мазнина.
Домати2. Гъби
Проучванията показват, че термичната обработка засилва антиоксидантните свойства на гъбите. Освен това дори няколко минути топлинна обработка е достатъчна да премахне налични токсини и потенциално вредни съединения в състава им.

3. Моркови
Морковите съдържат полезни каротеноиди, които подобряват зрението и предпазват от туморни образувания. Те са по-лесно усвоими за тялото, когато зеленчуците са сготвени и е добавена малко мазнина.
Моркови4. Спанак
Той съдържа оксалова киселина, която може да възпрепятства усвояването на калция и желязото. Установено е, че в задушения спанак количеството на киселината е значително намалено. Освен това този вид обработка запазва количеството на фолиевата киселина (В9).

Консумирайте сурови:

Някои от зеленчуците, които е по-добре да оставите сурови или да обработите минимално, включват лук, чесън, чушки, броколи и червено цвекло.
Чушки
Редактор: Гергана Стоева
Източници: foodrevolution.org / webmd.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • При силно стомашно разстройство яжте печени ябълки на фурна При силно стомашно разстройство яжте печени ябълки на фурна
  • Как да махнем миризмата на чесън, риба и лук в кухнята и по ръцете си? Как да махнем миризмата на чесън, риба и лук в кухнята и по ръцете си?
  • Не изхвърляйте портокаловите кори, а ги използвайте за 7 полезни цели Не изхвърляйте портокаловите кори, а ги използвайте за 7 полезни цели
  • Направете си сами преносим котлон за къмпинг Направете си сами преносим котлон за къмпинг
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
119.00лв.

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л

СУСАМОВ ТАХАН СУРОВ 550 г БАЛЧО
13.00лв.

СУСАМОВ ТАХАН СУРОВ 550 г БАЛЧО

СУРОВИ КАКАОВИ ЗЪРНА 100 г ЗЕМЕЛА
10.00лв.

СУРОВИ КАКАОВИ ЗЪРНА 100 г ЗЕМЕЛА

СУРОВО КАКАО НА ПРАХ 100 г ЗЕМЕЛА
7.60лв.

СУРОВО КАКАО НА ПРАХ 100 г ЗЕМЕЛА

КОПРИВА НА ПРАХ 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
10.80лв.

КОПРИВА НА ПРАХ 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE модел SVC107
340.00лв.

ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE модел SVC107

Безплатна доставка за България!

Коментари към Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови
    www.framar.bg 
    на 30 July 2025 в 16:05
    Коментирайте "Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Хранене според кръвната група - кръвна група 0
  • Хранене според кръвната група - кръвна група А
  • Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
  • Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
  • Хранене според кръвната група - кръвна група В
  • Хранене през тръба
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Как и колко да варим различните зеленчуци
  • Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 101 дни, 18 часа и 40 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 117 дни, 1 час и 36 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 14 дни, 2 часа и 47 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 19 дни, 6 часа и 9 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 21 дни, 5 часа и 46 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 26 дни, 4 часа и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОПТИБАК ПРОБИОТИК ЗА ЖЕНИ капсули * 14

НИВЕА ANTI-WRINKLE + CONTOURING НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ПРОТИВ БРЪЧКИ 65+ 50 мл

ЛЕКОВИТА ДЕЙЛИ МАГ + B6 ампули 25 мл * 10

НИВЕА ANTI-WRINKLE + REVITALIZING НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ПРОТИВ БРЪЧКИ 55+ 50 мл

ПОЛИМАКС ПЛЮС таблетки * 90 + капсули * 15

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юли 2025г. в 13:56:23

АУГМЕНТИН прах за перорална суспензия 400 мг / 57 мг / 5 мл 70 мл ФАРМАЛЕЙК

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юли 2025г. в 13:54:55

ЗИКАЛОР таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юли 2025г. в 12:12:14

ПРЕСТАРИУМ - КО СТАРТ таблетки 3.5 мг / 2.5 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юли 2025г. в 12:07:17

Болезненост в областта на скалпа

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юли 2025г. в 12:04:06
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival