Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови
Може би звучи логично, че понеже суровите зеленчуци съдържат повече витамини, винаги са по-добрият избор. Но в някои случаи организмът успява да усвои повече от ценните им елементи, ако първо са преминали термична обработка. Част от зеленчуците губят важни микроелементи при нагряване, а други могат да предложат най-много на тялото едва след като са сготвени.
Важно е не просто какви хранителни вещества приемаме, а доколко те могат да бъдат усвоени от организма. Вижте кои храни стават по-пълноценни след термична обработка и кои са по-полезни сурови.
Гответе:
1. Домати
Ликопенът е антиоксидант с противовъзпалителни свойства, който намалява риска от проблеми със сърцето и някои видове рак. Той е мастноразтворимо съединение, което се усвоява най-добре от тялото, когато доматите са сготвени и към тях е добавена полезна мазнина.
2. Гъби
Проучванията показват, че термичната обработка засилва антиоксидантните свойства на гъбите. Освен това дори няколко минути топлинна обработка е достатъчна да премахне налични токсини и потенциално вредни съединения в състава им.
3. Моркови
Морковите съдържат полезни каротеноиди, които подобряват зрението и предпазват от туморни образувания. Те са по-лесно усвоими за тялото, когато зеленчуците са сготвени и е добавена малко мазнина.
4. Спанак
Той съдържа оксалова киселина, която може да възпрепятства усвояването на калция и желязото. Установено е, че в задушения спанак количеството на киселината е значително намалено. Освен това този вид обработка запазва количеството на фолиевата киселина (В9).
Консумирайте сурови:
Някои от зеленчуците, които е по-добре да оставите сурови или да обработите минимално, включват лук, чесън, чушки, броколи и червено цвекло.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: foodrevolution.org / webmd.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НовЗОЯ БИО СУРОВ ТИКВЕН ПРОТЕИН прах 150 г
СУРОВИ КАКАОВИ ЗЪРНА 100 г ЗЕМЕЛА
СУРОВО КАКАО НА ПРАХ 100 г ЗЕМЕЛА
СУСАМОВ ТАХАН СУРОВ 550 г БАЛЧО
ПЕЧЕНА СОЯ 200 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
- Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Хранене според кръвната група - кръвна група В
- Хранене след секцио – полезни и вредни храни
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Хранене през тръба
Коментари към Кои зеленчуци са по-полезни сготвени и кои да оставим сурови