Кои са най-подходящите мазнини за готвене и пърженe

В магазините вече може да намерите голямо разнообразие от различни видове олио и масло. При толкова много алтернативи е важно да знаем, че не всички мазнини издържат на високи температури и съответно имат различни приложения в кухнята.
Някои масла имат ниска точка на димене, което означава, че при пържене или готвене на температура около 180 °С те изменят молекулярната си структура и отделят алдехиди. Тези съединения са свързани с повишаването на риска от сърдечни болести и рак.
Вижте какво е най-доброто приложение на най-разпространените готварски мазнини, за да може вашето меню да бъде едновременно вкусно и полезно!
1. Нерафиниран (екстра върджин) зехтин
Непреработеният зехтин има много полезни свойства и характерен вкус. За съжаление точката му на димене е ниска и го прави неподходящ избор при пържене и термична обработка на високи градуси. Вместо това използвайте за дресинг и поръсване.
2. Рафиниран зехтин
Той се получава, след като екстра върджин зехтинът премине през химическа преработка, която намалява отчетливия му цвят и вкус. Така се губят и някои от полезните му свойства, но също така се повишава точката му на димене, което го прави подходящ за пържене и готвене на висока температура.
3. Слънчогледово олио
С неутрален вкус и лек цвят, олиото може да се използва за всякакви видове готварски дейности. То съдържа висок процент ненаситени мазнини, има висока точка на димене и може спокойно да го включите както към студена гарнитура и салати, така и при сотиране, грил, печене и пържене.
4. Кокосово масло
Продуктът е известен с полезните си свойства и намира широко приложение в козметичната индустрия. Някои хора го използват като алтернатива на животинските мазнини, но поради ниската си точка на димене кокосовото масло не е подходящо за термична обработка при висока температура. Може да се използва за печене на умерени градуси и приготвяне на тестени изделия.
5. Ленено масло
То също е познато като здравословен продукт. Въпреки това го използвайте само за дресинг и поръсване, защото при силно нагряване структурата му се променя и маслото се окислява.
6. Рапично олио
В процеса на рафиниране и преработване, то губи някои полезни съставки като Омега-3 мастни киселини. Олиото има най-ниско съдържание на наситени мазнини и неутрален вкус. Може да се използва за разнообразни кулинарни дейности и издържа при високи температури.
7. Животински мазнини
Обикновеното маслото е добра алтернатива при печене до 150 °С, а пречистеното масло, известно като гхи, е стабилно до 250 °С. С мас може да се готви при загряване до 180 °С.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: bbc.com / self.com / bonappetit.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ МАСЛО 250 мл
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ МАСЛО 100 мл
ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ МАСЛО 250 мл
КОКОСОВО МАСЛО ОРГАНИК 474 мл NATURE'S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Синапено масло – хранителен състав, ползи и странични ефекти
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Обикновен маслен крем
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- С помощта на кламери и фурна си изпечете чушки, без да прегарят и без чушкопек
- Консумацията на козе масло носи много здравословни ползи
- Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
Коментари към Кои са най-подходящите мазнини за готвене и пърженe