Избягвайте палмовото масло по 4 причини
Днес палмовото масло е сред най-използваните естествени мазнини, а употребата му продължава да расте. Неговото производство е евтино и ефективно, като съвсем малко площ може да осигури около тон олио. В сравнение с него, другите растителни масла изискват в пъти повече земна повърхност за същото количество краен продукт.
Палмовото масло е рентабилен бизнес, но истинската му цена се заплаща от природата и хората, работещи на плантациите. Напоследък неговото производство е дискутиран проблем, понеже е свързано със сериозни екологични щети и нарушения на човешките права. Ето кои са 4 от причините, поради които си струва да преосмислим употребата на продуктите с палмово масло.
1. Обезлесяване и замърсяване на въздуха
Палмовата индустрия има негативно влияние върху климата, понеже плантациите изискват изсичането на огромни площи от гори в Африка. Те са водещата причина за обезлесяването на Малайзия и Индонезия – страните осигуряващи 90% от продукцията на палмово масло. В тези региони всеки ден изчезват ценни горски терени, а това води до отделянето на още повече въглеродни емисии във въздуха. Изгарянето на гори в югоизточна Африка причинява опасни замърсявания, които костват живота на хиляди хора всяка година. Местата, които днес са заети от плантации, са били обрасли в зеленина само преди няколко десетилетия.
2. Корупция и нарушения на работния кодекс
Милиони хора работят за палмовата индустрия, но за съжаления в нея има и хиляди деца работници. Те получават изключително ниски заплати, лошо отношение и дълги работни часове. Някои от работниците са въвлечени в производството през мрежи за трафик на хора, познати още като „съвременно робство”. Обезпокоително голям процент от служителите в Индонезия получават много ниски надници и нездравословни условия на труд.
3. Застрашени животински видове
Популацията на орангутаните застрашително намалява и е възможно да бъде заличена от естествения си хабитат, ако горите продължават да изчезват. Почти цялата продукция на палмово масло е съсредоточена в югоизточна Африка, а разширяващите се плантации превземат домовете на хиляди животни. Това включва изключително намалелите бройки на диви тигри и носорози в Суматра, както и много други горски обитатели.
4. Рискове за здравето
Палмовото масло не е незаменим продукт или супер храна, необходима за диетата ни. Много от производителите го използват като заместител на трансмазнините, но то съдържа доста високо количество наситени мазнини, които също крият здравословни рискове. Редовната им консумация води до покачване на холестерола, а чипсовете с палмово масло съдържат 70% повече наситени мазнини от тези със слънчогледово или рапично олио.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: davidwolfe.com / foodrevolution.org / goodtoknow.co.uk
Снимки: foodrevolution.org / davidwolfe.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО ЗА ТЯЛО 200 мл
ГАНО МАСАЖНО ОЛИО 75 мл DXN
СЕРИ ПАЛМОВО МАСЛО 250 мл
ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО ЗА ТЯЛО 250 мл
НовАФРОДИТА ПОДХРАНВАЩ КРЕМ ЗА РЪЦЕ С ПАЛМОВО И БАДЕМОВО МАСЛО 45 мл
ОРТОМОЛ ТЕНДО * 30 дневни дози
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Природосъобразен начин на живот
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Тънките пици са по-калорични
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Маслен крем за торти и сладкиши
- 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
- Ечемик
Коментари към Избягвайте палмовото масло по 4 причини