Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Избягвайте палмовото масло по 4 причини

Избягвайте палмовото масло по 4 причини

Избягвайте палмовото масло по 4 причини - изображение

Днес палмовото масло е сред най-използваните естествени мазнини, а употребата му продължава да расте. Неговото производство е евтино и ефективно, като съвсем малко площ може да осигури около тон олио. В сравнение с него, другите растителни масла изискват в пъти повече земна повърхност за същото количество краен продукт.

Палмовото масло е рентабилен бизнес, но истинската му цена се заплаща от природата и хората, работещи на плантациите. Напоследък неговото производство е дискутиран проблем, понеже е свързано със сериозни екологични щети и нарушения на човешките права. Ето кои са 4 от причините, поради които си струва да преосмислим употребата на продуктите с палмово масло.

1. Обезлесяване и замърсяване на въздуха

Палмовата индустрия има негативно влияние върху климата, понеже плантациите изискват изсичането на огромни площи от гори в Африка. Те са водещата причина за обезлесяването на Малайзия и Индонезия – страните осигуряващи 90% от продукцията на палмово масло. В тези региони всеки ден изчезват ценни горски терени, а това води до отделянето на още повече въглеродни емисии във въздуха. Изгарянето на гори в югоизточна Африка причинява опасни замърсявания, които костват живота на хиляди хора всяка година. Местата, които днес са заети от плантации, са били обрасли в зеленина само преди няколко десетилетия.

Обезлесяване

2. Корупция и нарушения на работния кодекс

Милиони хора работят за палмовата индустрия, но за съжаления в нея има и хиляди деца работници. Те получават изключително ниски заплати, лошо отношение и дълги работни часове. Някои от работниците са въвлечени в производството през мрежи за трафик на хора, познати още като „съвременно робство”. Обезпокоително голям процент от служителите в Индонезия получават много ниски надници и нездравословни условия на труд.

Условия на труд

3. Застрашени животински видове

Популацията на орангутаните застрашително намалява и е възможно да бъде заличена от естествения си хабитат, ако горите продължават да изчезват. Почти цялата продукция на палмово масло е съсредоточена в югоизточна Африка, а разширяващите се плантации превземат домовете на хиляди животни. Това включва изключително намалелите бройки на диви тигри и носорози в Суматра, както и много други горски обитатели.

Застрашени животни

4. Рискове за здравето

Палмовото масло не е незаменим продукт или супер храна, необходима за диетата ни. Много от производителите го използват като заместител на трансмазнините, но то съдържа доста високо количество наситени мазнини, които също крият здравословни рискове. Редовната им консумация води до покачване на холестерола, а чипсовете с палмово масло съдържат 70% повече наситени мазнини от тези със слънчогледово или рапично олио.

Продукти с палмово масло
Редактор: Гергана Стоева
Източници: davidwolfe.com / foodrevolution.org / goodtoknow.co.uk
Снимки: foodrevolution.org / davidwolfe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Храни и ястияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСъставкиДиетиРецептиИсторияСнимкиФизиологияТестовеСпортБотаникаЛечения