Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Консумирайте рибено масло поради 10 причини

Консумирайте рибено масло поради 10 причини

Консумирайте рибено масло поради 10 причини - изображение

Пазарът е затрупан от хиляди хранителни добавки, но само някои от тях наистина действат. Представяме ви предимствата от консумацията на рибено масло, чиято ефективност е научно доказана.

1. Насърчава здравето на сърцето
Рибеното масло съдържа Омега-3 мастни киселини. Те помагат за потискане на неравномерния сърдечен ритъм и понижават нивата на триглицериди в кръвта, като заедно с това намаляват риска от инфаркт и сърдечен удар.

2. Подобрява паметта
Този натурален продукт е от съществено значение за оптималната мозъчна функция, тъй като Омега-3 мастните киселини са основни градивни елементи на мембраните и клетъчните структури. Нашите нервни клетки също имат нужда от тези киселини, за да изпълняват качествено своята функция. Изследванията показват, че рибеното масло наистина може да подобри паметта, но с възрастта този ефект намалява.

3. Намалява теглото
Разбира се, невъзможно е да отслабнете без физически упражнения и здравословно хранене, но добавяне на рибено масло към вашата диета може да помогне за ускоряване на процеса. Приемът на този продукт намалява апетита, подобрява ефективността на тренировъчната програма и свежда до минимум съхранението на мазнини в организма.

4. Подобрява настроението
Серотонинът е ключово вещество в мозъка, което помага за регулиране на настроението и когницията. Редовният прием на рибено масло подобрява работата на този химикал, като заедно с това намалява мозъчното възпаление и улеснява неговото освобождаване. Серотонинът помага за подобряване на настроението и социалното поведение, ускорява процеса за взимане на решения и най-вече - кара ви да се чувствате щастливи.

5. Намалява въздействието на замърсения въздух
Замърсеният въздух оказва влияние върху всички органи и системи на тялото. За щастие, добавки като рибеното масло могат да помогнат за намаляване на вредите с близо 30-50%. Според последните изследвания, Омега-3 мастните киселини предотвратяват и облекчават възпалението и оксидативния стрес, причинени от замърсяването на въздуха.

6. Защитава зрението
Редовната консумация на рибено масло може да облекчи синдрома на сухото око и да предотврати ранното развитие на макулна дегенерация. Последните проучвания показват, че Омега-3 мастните киселини помагат за поддържане на здравословно ниво на влага в зрителните органи и улесняват отделянето на сълзи.

7. Допринася за красива кожа
Благодарение на способността си да възстановяват клетъчните мембрани, Омега-3 мастните киселини регенерират увредените кожни клетки отвътре. Техният мощен противовъзпалителен ефект помага за намаляване на зачервяването и допринася за по-красива кожа.

8. Облекчава депресията
Според изследванията, добавките с Омега-3 мастни киселини могат да бъдат полезни за облекчаване на депресия. Учените все още не са сигурни за точния механизъм на действие. Въпреки това, те са уверени, че повишените нива на Омега-3 мастни киселини влияят пряко върху тези на серотонина. Доказано е, че депресията в страните със зачестена консумация на риба е много по-малка, отколкото в останалите.

9. Укрепва имунната система
Диетата, богата на Омега-3 мастни киселини, може да увеличи активирането и броя на B-клетките в организма и следователно - неговата способност да се бори срещу заболяванията. Рибеното масло помага на имунната система, като подобрява химичния състав на кръвта и намалява възпалението.

10. Поддържа тялото по време на бременност
Омега-3 мастните киселини са важни градивни елементи на очите, мозъка и нервната система. За майките това вещество е от решаващо значение за подпомагане на имунната система, следродилното настроение и общото благосъстояние.

Забележка: Имайте предвид, че не трябва да приемате рибено масло, без да се консултирате с личния лекар. Вашето медицинско състояние и всички лекарства, които приемате в момента, могат да бъдат несъвместими с тази добавка. 

Източник: www.brightside.me
Снимки: www.repsmithathletic.com / www.naturesown.com.au
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиИсторияХрани и ястияЛюбопитноСпортПрезентации