Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Намалете кръвното налягане за 10 минути чрез 8 начина

Намалете кръвното налягане за 10 минути чрез 8 начина

Намалете кръвното налягане за 10 минути чрез 8 начина - изображение

Ако се чувствате изморени или имате тежко главоболие, нередовен сърдечен ритъм и болка в гърдите, вероятно страдате от хипертония или високо кръвно налягане. Това състояние може да бъде причинено от стрес, безсъние, затлъстяване или други. Понякога дори здрави хора страдат от него. За щастие има няколко прости техники, които да ви помогнат да отпуснете мускулите и кръвоносните съдове, за да нормализирате кръвното налягане.

Представяме ви 8 ефективни начина за облекчаване на хипертонията, без употребата на лекарства.

1. Масажиране на врата и ушите

Масажиране на ушите

Вратът и главата разполагат с три основни точки. Те могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане само в рамките на няколко минути.

 • Намерете първата точка зад ухото и създайте въображаема линия надолу към основата на ключицата (втората точка). Масажирайте леко нагоре-надолу с върха на пръстите си. Повторете 10 пъти от двете страни на врата.
 • Третата точка са намира на лицето - на разстояние около 1/2 сантиметър от ухото. Масажирайте я от двете страни с върха на пръстите в продължение на минута. Прилагайте кръгови движения в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Масажирането на тези зони облекчава напрежението в мускулите на врата и възстановява кръвния поток към мозъка.

2. Акупресура

Акупресура

GB20, или вятърен басейн, е една от най-ефективните акупресурни точки за намаляване на високо кръвно налягане. Тя се намира в основата на черепа - във вдлъбнатините от двете страни на гръбначния стълб. Активирайте тези зони, прилагайки лек, но стабилен натиск с помощта на палци. След една-две минути може да забележите, че главоболието започва да намалява.

3. Дишане с лява ноздра

Дишане с лява ноздра

Дълбокото коремно дишане с лявата ноздра може да ви помогне да контролирате нивото на кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на стресовите хормони.

Как да го направите:

 • Седнете на стола или на земята.
 • Настанете се удобно и изправете гърба си.
 • Притиснете дясната ноздра с десния палец.
 • Поемете въздух през лявата ноздра.
 • Задръжте няколко секунди, след което издишайте.
 • Дишайте бавно и дълбоко през лявата ноздра в продължение на 3-5 минути.

4. Пчелно дишане

Пчелно дишане

Бхрамари Пранаяма, или пчелно дишане, може да помогне за освобождаване на ума и намаляване на мигрената и главоболието, причинени от появата на хипертония.

Как да го направите:

 • Седнете на пода с изправен гръб.
 • Поставете палци върху хрущялите на двете уши.
 • Поемете дълбоко въздух.
 • Издишайте, издавайки звук, подобен на жужене на пчела, без да махате палците.
 • Повторете упражнението 7-10 пъти.

5. Класическа музика

Класическа музика

Оказва се, че слушането на класическа музика може да помогне за намаляване на кръвното налягане, особено ако се комбинира с медитация или дихателни упражнения. Това се случва, защото оказва релаксиращ ефект върху тялото и намалява новата на кортизол - хормон на стреса.

Изследователите смятат, че музиката, която може да помогне за намаляване на кръвното налягане, обикновено има много малко промени в звука и ритъма или фрагменти, които се повтарят на известен интервал от време, но няма почти никакъв текст.

6. Консумация на вода

Консумация на вода

В някои случаи високото кръвно налягане може да бъде причинено от дехидратация. Тя се свързва с намален обем на кръв в тялото и повишено периферно съпротивление.

За да избегнете това състояние, трябва да консумирате една-две чаши чиста вода всеки път, когато почувствате симптомите на хипертония. По този начин може да възстановите количеството на кръв в тялото и да намалите кръвното налягане.

7. Релаксиране в Шавасана (поза мъртвец)

Релаксиране в Шавасавана

Шавасана може да помогне за намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане. Легнете по гръб, затворете очи и се опитайте да отпуснете всеки мускул от тялото. Почивайте в тази поза 10-15 минути, за да нормализирате кръвното налягане и балансирате нервната система.

8. Накисване на краката в топла вода

Накисване на краката в топла вода

Накисването на краката в топла вода може да помогне за охлаждане на врата и главата и да предотврати притока на кръв към мозъка. Просто вземете кофа или леген. Напълнете с топла вода и поставете на земята. Седнете на стол и потопете краката в течността за 10-15 минути. По този начин може да насърчите преминаването на кръвта от главата към крайниците и да нормализирате кръвното налягане.

Бонус: Лесно упражнение за поддържане на кръвното налягане

Лесно упражнение за нормализиране на кръвното налягане

Изометричните упражнения за свиване и освобождаване на мускулите на ръцете, например при употреба на антистрес топка, могат подобрят гъвкавостта на кръвоносните съдове и да насърчат тяхното отпускане. Практикувайте по 12-15 минути дневно 3 пъти седмично. След месец може да забележите намаляване в нивата на кръвното налягане с близо 10%.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: saltinstitute.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниИнтервютаТестовеВидеоХранене при...ЛеченияИсторияДиетиПсихологияЗдравни проблемиИзследванияОрганизацииФизиологияКлинични пътекиБотаникаСпорт