Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Направете си сами евтин домашен тор и стимулатор на растеж за зеленчуците

Направете си сами евтин домашен тор и стимулатор на растеж за зеленчуците

Направете си сами евтин домашен тор и стимулатор на растеж за зеленчуците - изображение

За да пораснат големи кореноплодните растения (моркови, цвекло, ряпа, целина и др.), може да използвате следния нетрадиционен начин на засаждане. Направете дупка в земята с дълбочина 30-40 сантиметра. Запълнете я със смес от хумус и пепел, полейте я малко, за да слегне и сложете 2-3 семена, като леко ги покриете с почва. Остава да полагате обичайните грижи за растенията, като ги поливате по-често и обилно.

Най-евтиният тор

Наберете млада пролетна коприва (преди образуването на семена), като напълните с нея кофа или друг голям съд до ръба. После я покрийте с вода (желателно дъждовна) и прибавете няколко капки екстракт от валериана.

След известно време ще се появи пяна и характерен мирис на ферментация. Една седмица по-късно, разтворът ще изсветлее, което означава, че ферментацията е завършена и торът е готов. Преди да го използвате, разредете с вода в съотношение 1 към 10 в полза на водата. След това поливайте растенията с него в основата им.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноБотаникаОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеИсторияАлт. медицина