Как да си приготвим домашен сироп от бъз за подсилване на имунитета
С наближаването на сезона на настинките и грипа хората, които предпочитат естествените подходи за подсилване на защитните сили на организма, могат да използват растението бъз. Сиропът, приготвен от черен бъз, се използва за борба с инфекциите на горните дихателни пътища и за повишаване на имунитета от стотици години. Предлагаме ви няколко рецепти, които ще ви помогнат да си направите домашен сироп от бъз за насърчаване на имунитета.
Сироп от черен бъз, мащерка, канела, карамфил, джинджифил и мед за силен имунитет
Необходими продукти:
- 1 чаша сушен бъз
- 2 супени лъжици сушени листа от мащерка
- 2 супени лъжици настърган джинджифил (пресен)
- 2 супени лъжици канела на прах
- 1/2 чаена лъжичка ситно смлян карамфил
- 1 1/2 чаши мед
- Около литър филтрирана вода
Начин на приготвяне:
Изсипете водата и сушения бъз в тенджера и я оставете на котлона. След това добавете всички останали съставки (с изключение на меда) и оставете сместа да къкри на слаб огън, докато половината от нея се редуцира.
Когато премахнете от котлона, прецедете сместа през ситно сито или тензух и я оставете да се охлади напълно. Накрая добавете меда и изсипете сиропа в стъклен съд (по възможност от тъмно стъкло) с херметическо затваряне. Съхранявайте го в хладилник.
Препоръчителна дневна доза сироп от черен бъз:
- 1 супена лъжица за възрастни
- 1 чаена лъжичка за по-големи деца
- 1/2 чаена лъжичка за малчугани
Насърчете имунитета със сироп от бъз, канела и карамфил
Необходими продукти:
- 3/4 чаена чаша сушени плодове от бъз
- 3 чаени чаши вода
- 1 чаена чаша мед
- 1 чаена лъжица настърган джинджифил
- 1 пръчка канела
- 4 зрънца карамфил
Начин на приготвяне:
Изсипете плодовете от бъз, джинджифила, карамфила, канелата и водата в тенджера. Оставете течността да къкри на слаб огън в продължение на 30 минути. След това я премахнете от котлона и я прецедете с помощта на тензух. Оставете я да се охлади и към нея добавете необходимото количество мед. Разбъркайте добре съставките с помощта на дървена лъжица и изсипете сиропа в подходящ съд с херметическо затваряне. Съхранявайте го на сухо и прохладно място, далеч от пряко слънчева светлина.
Начин на приложение:
Консумирайте по 1 супена лъжица от сиропа дневно. По желание може да го добавите към шейкове и други здравословни напитки.
Сироп от бъз, канела и портокал за подсилване на имунната система
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша пчелен мед
- 2 чаени чаши минерална вода
- 2/3 чаена чаша сушени плодове от бъз
- 2 супени лъжици джинджифил, нарязан на кръгчета
- 1 супена лъжица сушени плодове от шипка
- 1 чаена лъжица портокалова кора на прах
- 1/2 чаена лъжица канела на прах
- 3-4 шушулки кардамон
- 2-3 зрънца карамфил
Начин на приготвяне:
Изсипете водата в тенджера. Добавете бъза, шипката, канелата, карамфила, джинджифила, кардамона и портокаловата кора. Оставете течността да къкри на слаб огън, докато намалее наполовина (отнема около 45 минути), след което премахнете. Охладете, прецедете и добавете меда. Разбъркайте и прехвърлете в бутилка с херметическо затваряне. Съхранявайте в хладилник и използвайте в рамките на 2-3 месеца.
Начин на приложение:
Консумирайте по 1 супена лъжица (за възрастни) или 1 чаена лъжица (за деца над 2-годишна възраст) дневно. По време на грип и настинка зачестете приема на всеки 2-3 часа до облекчаване на симптомите.
Сироп от бъз, канела и ехинацея за стимулиране на имунната система
Необходими продукти:
- 750 милилитра вода
- 150 милилитра ракия
- 3/4 чаени чаши пчелен мед
- 3/4 чаена чаша плодове от бъз
- 1/4 чаена чаша плодове от шизандра
- 1/4 чаена чаша корен от елеутеро
- 1/4 чаена чаша корен от ехинацея
- 1 органична пръчица канела
Начин на приготвяне:
Изсипете водата в тенджера. Добавете бъза, елеутерото, шизандрата и ехинацеята. Оставете течността да къкри на слаб огън в продължение на 25-30 минути. Премахнете и охладете. Прецедете и прехвърлете в стъклена бутилка с херметическо затваряне. Добавете меда и ракията. Затворете и разклатете, за да може съставките да се смесят добре. Използвайте в рамките на 6 месеца.
Увеличете защитните сили на организма със сироп от бъз, джинджифил, мед и лимон
Необходими продукти:
- 2 1/2 чаени чаши филтрирана вода
- 1/2 чаена чаша сушени плодове от бъз
- 1/3 чаена чаша суров мед
- прясно изцеден сок от 1/2 лимон
- парче пресен джинджифил (около 2 сантиметра)
Начин на приготвяне:
Изсипете водата в отделен съд. Към нея добавете джинджифила и плодовете от бъз. Сложете съда на умерен огън, за да може течността да заври, след което оставете продуктите да къкрят на минимална температура за около 20 минути. Изчакайте отварата да изстине и я прецедете с помощта на гевгир или цедка. Добавете мед и лимон и разбъркайте продуктите до пълното им разтваряне. Изсипете сиропа в стъклен съд с херметическо затваряне, за предпочитане в бутилка, и го съхранявайте в хладилник.
Укрепете имунната система със сироп от цветове на бъз
Необходими продукти:
- 8 чаени чаши вода
- 4 чаени чаши цветове от бъз
- 1 чаена чаша кафява захар
Начин на приготвяне:
Изсипете цветовете от бъз в тенджера. Залейте ги с вода и поставете капак на съда. Оставете течността да къкри на слаб огън в продължение на 30 минути. След това я прецедете и я изсипете в купа. Премахнете цветовете и върнете водата в тенджерата. Към нея добавете необходимото количество захар. Оставете течността да къкри за още 10 минути. След това я свалете от огъня и я оставете да се охлади. Изсипете я в съд с херметическо затваряне и я съхранявайте в хладилник.
Снимка: pixabay.com
Коментари към Как да си приготвим домашен сироп от бъз за подсилване на имунитета