Насърчете имунитета с витаминозни бонбони от амла, шипка и ацерола
Шипката е отличен източник на витамин C. Това се разбира по време на Втората световна война, когато цитрусовите плодове във Великобритания са били трудни за намиране и скорбутът (прекомерен недостиг на витамин C) е набирал популярност. Учените започнали да изследват местните източници на храна и установили, че в шипката има много повече витамин C, отколкото в портокалите.
Ацеролата произлиза от Южна Америка. Тя е известна със своето голямо наличие на витамин C, въпреки че съдържа и други хранителни вещества като витамини от група B и биофлавоноиди. Според книгата Plants in Human Health and Nutrition Policy в 100 грама плодове има 1677.6 милиграма витамин C.
Амлата е ценна индийска билка, която взима участие във формирането на Трифала (билкова аюрведична формула). Тя също е чудесен източник на витамин C.
Комбинацията от тези натурални продукти може да снабди тялото с необходимото количество абсорбинова киселина, като заедно с това насърчи имунитета и предпази от различни заболявания.
Необходими продукти:
- 1-2 супени лъжици пчелен мед
- 1 супена лъжица амла на прах
- 1 супена лъжица шипка на прах
- 1 супена лъжица ацерола на прах
- портокалови кори на прах (по желание)
Начин на приготвяне:
Смесете прахообразните билки е купа. Добавете меда и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Оформете топчета с размер на грахово зърно и оваляйте в портокалови кори. наредете в стъклен съд с херметическо затваряне и съхранявайте в хладилник. Консумирайте по 2-3 бонбона дневно.
Забележка: Прекомерният прием на витамин C може да доведе до редки изпражнения. Ако забелязвате подобни симптоми, намалете консумацията на бонбоните или я преустановете напълно. Витамин C не трябва да се приема в излишък по време на бременност.
Редактор: Маргарита Добрева
Източник: learningherbs.com
Снимка: learningherbs.com
Коментари към Насърчете имунитета с витаминозни бонбони от амла, шипка и ацерола