Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Насърчете метаболизма и мозъчната дейност с чай оолонг

Насърчете метаболизма и мозъчната дейност с чай оолонг

Насърчете метаболизма и мозъчната дейност с чай оолонг - изображение

Въпреки че е малко познат, китайският чай оолонг (улонг) всъщност е много полезен. Неговата технология на приготвяне го поставя в златната среда между неферментиралия зелен чай и изцяло ферментиралия черен чай. Тези три вида чай се приготвят от листата на едно и също дърво и са изключително богати на антиоксиданти. Чаят оолонг носи много ползи за организма, като предпазва сърцето, подобрява когнитивните функции и помага за контрол на теглото.

Ето 4 страхотни причини да опитате чай олоонг, за да подобрите тонуса и енергията си:

1. Намалява риска от сърдечни проблеми

Изследванията показват, че чаят оолонг има много благоприятно въздействие върху нивата на триглицеридите и холестерола. При пациенти с коронарна болест на сърцето той помага за спиране на развитието на артеросклерозата, като намалява наличието на втвърдявания и стеснявания по артериите.

Чай оолонг

2. Помага за контрол на теглото и кръвната захар

Подобно на зеления чай, оолонг насърчава термогенезата и метаболизма. Той подобрява енергията и помага за изгарянето на излишните мазнини. При пациенти с диабет съдейства за нормализиране на нивата на глюкозата и инсулина, благодарение на наличието на полифеноли.

3. Съдържа ценни антиоксиданти

Всяка чаша чай оолонг зарежда тялото с антиоксиданти, които ви предпазват от вредното въздействие на свободните радикали. Той е богат на биофлавоноиди, които помагат за забавяне на процесите на стареене, справяне с възпаленията и намаляване на риска от рак и сърдечни болести. Изследванията показват, че чаят ефективно съдейства за намаляване на вероятността от развитие на рак на яйчниците, панкреаса и кожата.

Чаши с чай

4. Подобрява мозъчната дейност

Чаят оолонг съдържа кофеин и L-теанин – две съставки, свързани със стимулиране на процеси като обработка на информация, креативна работа и повишена концентрация. Още по-забележителни са неговите свойства да предотвратява когнитивния упадък, който с напредването на възрастта води до състояния като деменция и Алцхаймер.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / naturallivingideas.com / healthline.com
Снимки: her.ie / organicfacts.com / mindbodygreen.com / today.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...НовиниДиетиРецептиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортАлт. медицинаФизиологияИзследванияКлинични пътекиХрани и ястияСпециалистиБотаникаЗаведенияЛечения