Начало Съвети Здраво тяло За детето Научете 10 факта за китайското образование, които не знаете

Научете 10 факта за китайското образование, които не знаете

Научете 10 факта за китайското образование, които не знаете - изображение

Животът в Китай не е лесен. Когато има повече от 1,5 милиарда хора като вас в страна без никакви социални граници, вие нямате избор, освен да се борите със зъби нокти по пътя към върха. Китайските деца са готови за това предизвикателство, тъй като тяхната усилена работа започва с първата година в училище. Научете някои от най-интересните факти за китайското образование.

1. Много китайски училища не разполагат с централно отопление.
То присъства само в северната част на страната. Сградите в Централен и Южен Китай са били построени за топъл климат, което означава, че през зимата, когато температурата може да падне под 32°F, единственото средство за отопление са климатиците. Училищните униформи си приличат: спортни облекла с широки панталони и яке. Техният дизайн е сходен, с изключение на цветовете и училищните емблеми. Всички помещения в училището се разделят от големи железни порти, които се държат затворени по всяко време. Те се отварят само, за да позволят на учениците да излязат навън.

2. Учениците в Китай практикуват упражнения всеки ден.
Типичната сутрин в училище започва със сгряване, след това децата научават основните новини и присъстват на вдигането на училищното и държавното знаме. Всички ученици правят очни упражнения след третия час. Те притискат специални точки по телата, като същевременно слушат релаксираща музика и гласът на своя ръководител. В допълнение към сутрешното упражнение има и следобедно около 14:00 часа. Музиката започва да свири и всички деца излизат от класните стаи, за да направят своята ежедневна загрявка.

3. Голямото междучасие, което е и обедна почивка, трае цял час.
През това време децата могат да се хранят в столовата, да играят и да правят други неща. Учителите на всички училища получават безплатен обяд. Той е традиционен: ястие от месо, две ястия от зеленчуци, малко ориз и супа. Скъпите частни училища предлагат още плодове и кисело мляко. Китайците се хранят добре и тази традиция важи и за учениците. Някои основни училища практикуват "време за дрямка" от няколко минути след обедната почивка.

4. Учениците се отнасят с уважение към учителите.
Те винаги ги назовават по фамилия. Например: "Учител Джан!", или "Учител Ксиан!", или само "Учителю!".

5. Много училища приемат телесното наказание като даденост.
Един учител може да шамароса ученик с ръка или линийка, ако се провини. Колкото по-далечно и по-обикновено е училището, толкова по-често се случва този вид наказание.

6. Всяка стая разполага с табло за академични резултати, който дава стимул на децата да учат по-усърдно.
Оценките започват от A до F, където A е най-високата (равна на 90-100% от знанията), a F е незадоволителна (59%). Насърчаването на доброто поведение е важна част от образованието. Например един ученик получава звезда в определен цвят или допълнителни точки за правилен отговор или модел на поведение, докато разговорите по време на урок и лошото поведение могат да доведат до загуба на точки и звезди. Класирането на учениците се обновява ежедневно, а резултатите са видими за всички.

7. Китайските деца се обучават в продължение на 10 часа дневно.
Обикновено те започват в 8:00 сутринта и завършват в 15:00-16:00 часа. Тогава децата се прибират у дома и правят своите домашни задължения до 21:00-22:00 часа. В големите градове учениците винаги имат допълнителни уроци по музика, изкуство или спорт през уикенда. Конкуренцията е толкова голяма, че родителите потискат своите деца от най-рана възраст - ако те не получат високи оценки след изпитите за средно образование (задължителното образование в Китай отнема 12-13 години), те няма начин да бъдат допуснати до университет.

8. Училищата са разделени на публични и частни.
Цената за изучаване в частно училище може да достигне до 1000$ на месец, но нивото на образование там е много по-високо. Изучаването на чужд език е особено важна тема. Два или три часа английски дневно и учениците от елитните училища започват да говорят езика свободно в петата или шестата си година. Освен това, в Шанхай например, има специална програма, финансирана от държавата, която позволява на чуждестранните учители да работят в обикновени държавни училища.

9. Образователната система се основава на дословно учене.
Децата стоят и учат от сърце, докато учителите искат автоматично възпроизвеждане, без да се интересуват от това, дали техните ученици разбират какво казват. Въпреки всичко, има все повече алтернативни училища, които възникват днес на базата на методите Монтесори и Валдорф, насочени към развитие на творческите способности на децата. Разбира се, тези училища са частни и там е скъпо и достъпно за много малко хора.

10. Децата от бедните семейства, които не искат да учат или са прекалено палави, според техните родители, често биват изгонени от обикновените начални училища и приети в кунг-фу училищата.
Там те живеят на пълен пансион, тренират усилено от сутрин до вечер и ако имат достатъчно късмет, получават основно образование. Те трябва да са в състояние да четат и пишат, което не е лесно, познавайки китайската езикова система. Телесните наказания са доста често срещани в тези институции. Когато завършат своето образование, родителите виждат във всеки от тях дисциплиниран млад мъж или жена, който може да преподава кунг-фу и да има справедлив шанс за кариера. Най-известните кунг-фу майстори преминават през тези училища. Освен това има широко разпространен обичай за изпращане на слабите и болнави деца там в продължение на 2-3 години, за да станат силни и здрави. 

Където и да учат китайските ученици, било то в кунг-фу или обикновено училище, те формират 3 основни черти в ранна детска възраст: умение да работят усилено, дисциплина и уважение към тези с различна възраст и положение. Още от самото начало те трябва да бъдат най-добри в това, което правят. Може би заради това китайците стават лидери в областта на науката, културата и изкуството. Конкуренцията с европейците, които растат в една много по-лека среда, всъщност не е конкуренция за тях, тъй като те не учат по 10 часа дневно в продължение на много години. 

Източник: www.brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиИсторияНовиниАлт. медицинаЛюбопитноОрганизацииВидеоРецептиСпортЛеченияГеографияНаправления в медицинатаОбразованиеСоциални грижиПсихология