Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Научете 5-те тайни за добра реколта от моркови

Научете 5-те тайни за добра реколта от моркови

Научете 5-те тайни за добра реколта от моркови - изображение

Ако вече сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови или ви предстои да го направите, е важно да знаете няколко прости правила. Щом като научите тези трикове, то на есен ще се радвате на богата реколта от вкусни, големи и полезни за здравето моркови.

  • Засаждане. В направените в почвата редове поръсвайте малко количество от семенцата, за да не бъдат после твърде гъсто разположени самите моркови. Това ще ви спести време на по-късен етап, защото в противен случай ще се наложи да ги разреждате. Разстоянието между редовете трябва да бъде около 15 сантиметра.

  • Плевене и разреждане. След 2-3 седмици на редовно поливане, когато достатъчно пораснат и се различават всички издънки, внимателно отстранете плевелите между тях. Ако се налага, разредете и самите моркови.
  • Защита и подхранване. Може да си осигурите добра реколта чрез съвместно отглеждане на различни култури. Морковите растат особено добре в почва, до която расте зелена салата. Благоприятен ефект върху тях оказват също така лукът и чесънът. Тяхната миризма отблъсква вредителите. Не засаждайте моркови отново на същото място, където са били миналата година.

  • Окопаване. Желателно е да плевите и разкопавате морковите в облачни дни или привечер. Миризмата на моркови, която се излъчва силно в горещото време, привлича вредителите. Освен това, трябва да предотвратите прекомерното изсъхване на горния слой на почвата.

  • Поливане. Морковите обикновено са издръжливи на засушаване, но е желателно земята да се навлажнява равномерно. Това се отразява на сочността и сладостта на морковите. Добре е да ги поливате изобилно на 4-5 дни, за да стигне водата и до най-дълбоките слоеве на почвата. Но ако лятото е твърде горещо, най-добре поръсвайте морковите с вода на всеки две вечери. С нарастването на морковите увеличавайте и количеството вода, с което ги поливате, като достигнете до 1 кофа на 1 квадратен метър.

Още по темата:

3.9, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиПсихологияЛюбопитноРецептиХрани и ястияДиетиИсторияХранене при...БотаникаОбразованиеСоциални грижиНормативни актовеАлт. медицина